Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανατροπή σκηνικού στην Πειραιώς: Με επιστολή της η Nouy (SSM) «ξαναβάζει» στην διαδικασία για CEO τον Παπαδόπουλο

Ανατροπή σκηνικού στην Πειραιώς: Με επιστολή της η Nouy (SSM) «ξαναβάζει» στην διαδικασία για CEO τον Παπαδόπουλο
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι ο SSM και η Daniele Nouy απάντησε στον Χρήστο Παπαδόπουλο σε μια άκρως αποκαλυπτική επιστολή....
Πλήρης ανατροπή σκηνικού έχει σημειωθεί στο θρίλερ της ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς.
Η επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού η D. Nouy σε επιστολή που έστειλε στον Χρήστο Παπαδόπουλο τον υποψήφιο για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς ουσιαστικά «αναιρεί την επιστολή SSM που τον πάγωνε» καθώς ουσιαστικά του ανέφερε ότι η διαδικασία ελέγχου είναι τυπική και ότι δεν έχει κοπεί από καμία διαδικασία.
Από την επιστολή της Nouy αποκωδικοποιούνται δύο πράγματα:
1) Ουσιαστικά αναφέρει ότι η διαδικασία ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου πρέπει να συνεχιστεί και ότι ο SSM δεν ζήτησε να παγώσει τη διαδικασία, και
2) θα πρέπει να δούμε σε αυτήν την επιστολή τι δεν λέει η Nouy. 
Και αυτό που η Nouy δεν αναιρεί είναι οι επαφές που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν στη Φρανκφούρτη ο Χ. Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε αποκαλυπτικά στοχεία, τα οποία ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Standard Chartered Bank.
Η επιστολή της Nouy που υπογράφει η ίδια η επικεφαλής του SSM ουσιαστικά ξαναβάζει στην διαδικασία για την διεκδίκηση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς τον Χρήστο Παπαδόπουλο.
Αφορμή βεβαίως για την επιστολή της Nouy ήταν οι δύο επιστολές που έστειλε ο Χρήστος Παπαδόπουλος ο υποψήφιος CEO για την Πειραιώς προς την επικεφαλής του SSM και προς το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν η επιλογή της Πειραιώς για CEO αρχές Καλοκαιριού του 2016.
Ο Παπαδόπουλος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην Standard Chartered Bank και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι αμερικανικές αρχές έλεγξαν την τράπεζα για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Κάποιοι – προφανώς οι άνθρωποι του Paulson – «ενημέρωσαν» τον SSM κοινώς προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον Παπαδόπουλο.
Μάλιστα κάποια στιγμή ο Blades ο εκπρόσωπος του Paulson στην Πειραιώς είχε πει στον Παπαδόπουλο «είσαι άνθρωπος του Σάλλα».
Η διαφορά ήταν ότι ο Παπαδόπουλος είχε και δεν είχε δει πάνω από 2 φορές στην ζωή του τον πρώην Πρόεδρο της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.
Το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε εκείνη την περίοδο είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.
Ο SSM ήλεγξε τον Παπαδόπουλο και δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό.
Ο Παπαδόπουλος μάλιστα χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που διέθετε και με νομικούς εκπροσώπους παρείχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον SSM που αποδείκνυαν ότι κινήθηκε μέσα στα πλαίσια των τραπεζικών κανόνων.
Έστειλε μάλιστα 50 σελίδες κείμενα που αποδείκνυαν ότι κινήθηκε απόλυτα σύννομα…

Φθάνοντας στις 8 και 14 Δεκεμβρίου του 2016

Το nomination committee της Πειραιώς στις 8 Δεκεμβρίου πρότεινε για CEO τον Άνθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλο.
Παραδόξως ο SSM ενώ είχε τον χρόνο να διεξάγει την έρευνα του για τον Παπαδόπουλο αποφάσισε στις 13:01 στις 14 Δεκεμβρίου την ώρα που είχε μόλις ξεκινήσει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να στείλει επιστολή ο SSM και να ζητάει να παγώσει η διαδικασία καθώς θέλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο σε Θωμόπουλο και Παπαδόπουλο
(Το bankingnews παρουσιάζει αποκλειστικά την επιστολή του SSM στο ΔΣ της Πειραιώς).

Μετά από αυτό το νέο πάγωμα ο Χρήστος Παπαδόπουλος έστειλε δύο επιστολές

Μια επιστολή προς την Daniel Nouy του SSM και με κοινοποίηση σε Draghi, Στουρνάρα ΤτΕ, Μιχελή ΤΧΣ και διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς.
Στην επιστολή δύο σελίδων ο Χρήστος Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων
«Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του SSM «το τελευταίο λεπτό», το Συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση για 48 ώρες.
Είναι ατυχές που, για λόγους εκτός του ελέγχου του Δ.Σ., δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για ανάδειξη CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη χθεσινή πολυδημοσιευμένη συνεδρίαση.
Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα το πιθανότερο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταθετών και των πελατών της Τράπεζας και στην αυτοπεποίθηση των ανώτερων διοικητικών στελεχών και συνολικά το ιδρύματος.
Υπό αυτές τις περιστάσεις και δεδομένου του επείγοντος του ζητήματα, με σεβασμό σας ζητώ να αποσαφηνίσετε τη θέση του SSM, ως απάντηση»

Ταυτόχρονα ο Χρήστος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς….

Επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο

Ατυχή εξέλιξη χαρακτηρίζει με επιστολή του την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 προς το διοικητικό συμβούλιο της Τραπέζης Πειραιώς ο Χρήστος Παπαδόπουλος το γεγονός ότι αυτό αναγκάστηκε να διακόψει τη πρόσφατη συνεδρίασή του για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου, λόγω παρέμβασης του ευρωπαϊκού Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) την τελευταία στιγμή.
«Η αβεβαιότητα που δημιουργείται ως αποτέλεσμα [της εξέλιξης] είναι πιθανόν ότι θα επιδράσει αρνητικά στην εμπιστοσύνη των καταθετών και πελατών της Τραπέζης [Πειραιώς] και στην αυτοπεποίθηση της ανώτερης διοίκησης και του ευρύτερου οργανισμού», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο Παπαδόπουλος εκφράζει την κατανόησή του για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να διακόψει τη συνεδρίασή του, κατηγορώντας τον SSM ότι με την παρέμβασή του έθεσε το συμβούλιο σε κατάσταση αινίγματος αναφορικά με την υποψηφιότητά του.
Όπως διευκρινίζει, από τη μία πλευρά η τράπεζα έχει ενθαρρυνθεί να αναβάλλει τον πιθανό διορισμό Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εν αναμονή της ικανοποιητικής ολοκλήρωσης κάποιων ανησυχιών αναφορικά με πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον προηγούμενο εργοδότη του, την Standard Chartered Bank (SCB).
Από την άλλη πλευρά, ο SSM δεν μπορεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επίσημη εξέταση της καταλληλότητας του Παπαδόπουλου, εκτός αν η Τράπεζα του υποβάλλει σχετικό αίτημα μόνο μετά τον διορισμό αυτού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Στην επιστολή του, ο Παπαδόπουλος προσφέρεται να βοηθήσει το συμβούλιο να λύσει το αίνιγμά του, επισημαίνοντας τα εξής:
- Ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως «εγκεκριμένο στέλεχος» και παρέμεινε τέτοιο από την έγκυρη βρετανική εποπτική αρχή Prudential Regulatory Authority (PRA) - τον βασικό επόπτη της SCB - ακόμα και όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα στην SCB από τις αρχές των ΗΠΑ.
- Μετά το φιάσκο του Ιουνίου του 2016 όταν με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής από τον SSM σταμάτησε την πρόοδο του προτεινόμενου διορισμού του Παπαδόπουλου ως διευθύνοντος συμβούλου της Τραπέζης Πειραιώς, ο ίδιος έστειλε αναλυτικά στοιχεία στην ΕΚΤ για την απόδειξη της «αθωότητάς» του.
Τελικά, εκλήθη σε συνάντηση με τον Ramon Quintana στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου του επιβεβαιώθηκε μεταξύ άλλων, ότι οι ανησυχίες του SSM είχαν καλυφθεί ικανοποιητικά.
- Ο ίδιος δεν έχει κληθεί να προσφέρει εξηγήσεις ή κατάθεση αναφορικά με τα ζητήματα που εξετάζουν για πολλά χρόνια οι εποπτικές αρχές - ούτε από αυτές, ούτε από την ίδια την SCB - γεγονός που κατά τον Παπαδόπουλο αποδεικνύει τη μη εμπλοκή του σε οποιαδήποτε σχετιζόμενη αδικοπραξία.
- Ο Παπαδόπουλος υπενθυμίζει την «υποδειγματική 30ετή προϋπηρεσία» του σε διάφορες δικαιοδοσίες, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Συνεχίζοντας, ο Παπαδόπουλος αναφέρει, ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευα τη φήμη της τράπεζας ή τη δική μου συνεχίζοντας να προωθώ την υποψηφιότητά του, αν δεν ήμουν 100% σίγουρος για την έγκριση από την SSM της καταλληλότητάς μου ως υποψηφίου».
Κλείνοντας, ο ίδιος επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο, ενθουσιώδες ενδιαφέρον του να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς, ζητώντας από το διοικητικό της συμβούλιο την πλήρη στήριξή του, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των «τεραστίων διαστάσεων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει.

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι ο SSM και η Daniele Nouy απάντησε στον Χρήστο Παπαδόπουλο σε μια άκρως αποκαλυπτική επιστολή της τονίζοντας
1)Ότι η διαδικασία ελέγχου δεν σημαίνει ότι τον έχει κόψει από την διαδικασία για CEO
2)Ο SSM εμμέσως πλην σαφώς επιτρέπει την επάνοδο στην διαδικασία στον Χρήστο Παπαδόπουλο.
3)Ο SSΜ αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς όλες τις επαφές του Παπαδόπουλου με τον SSM.

Πλέον το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης