Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρονιά των hackers το 2016 – Εκτόξευση των διαδικτυακών επιθέσεων, ειδικά σε τράπεζες

tags :
Χρονιά των hackers το 2016 – Εκτόξευση των διαδικτυακών επιθέσεων, ειδικά σε τράπεζες
Η απότομη αύξηση των συμβάντων οφείλεται στον πιο εξελιγμένο τρόπο των επιθέσεων
Ως η «χρονιά των hackers» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2016, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν ενώ ταυτόχρονα βρέθηκαν και στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων.
Η απότομη αύξηση των συμβάντων οφείλεται στον πιο εξελιγμένο τρόπο των επιθέσεων, με τις DDoS (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσιών) γίνονται ολοένα και πιο πολλές, αλλά και στην έλλειψη κατάλληλων προστατευτικών μέτρων από τους χρήστες.
Οι επιθέσεις αυτές -όπου τεράστιες ποσότητες δεδομένων διανέμονται σε διαδικτυακά συστήματα, ώστε αυτά να μην μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται στα νόμιμα αιτήματα- εξελίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα στο τρέχον έτος, καθώς οι χάκερς «συνειδητοποίησαν» ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται ευάλωτες συσκευές, οι οποίες αποτελούν κομμάτι του λεγόμενου Ίντερνετ των Πραγμάτων (IoT - Internet of Things).
Επίσης, το τρέχον έτος ο αριθμός των επιθέσεων με ransomware από hackers προς ιδιώτες σημείωσε κατακόρυφη αύξηση (6.000%!), αν ληφθεί υπόψη η σχετική έρευνα της IBM Security.
Με τον όρο «ransomware» εννοείται το λογισμικό το οποίο «κλειδώνει» τον υπολογιστή του χρήστη.
Οι hackers απαιτούν στη συνέχεια από τον ιδιώτη να καταθέσει χρήματα σε έναν (συνήθως) τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να έχει και πάλι πρόσβαση στα αρχεία του.
Η έρευνα διαπιστώνει μάλιστα πως το 40% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων spam περιέχουν λογισμικό τύπου ransomware.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας είναι το ότι το 70% των θυμάτων εν τέλει πλήρωσε τους hackers.
Μάλιστα, το 50% πλήρωσε πάνω από 10.000 δολάρια, ενώ το 20% πάνω από 40.000!!
Επίσης, το 40% των πολιτών απαντά πως θα πλήρωνε πάνω από 100 δολάρια για «να πάρει τα αρχεία του πίσω», αν έπεφτε θύμα hacking.
Στόχοι των hackers είναι πλέον και οι τράπεζες.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για την κλοπή των 81 εκατ. δολ. από την Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές!
Το παραπάνω malware έχει κατά καιρούς «επιτεθεί» και στο SWIFT, το σύστημα μέσω του οποίου μεταφέρουν χρήματα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Αναφέρεται πως το συνολικό ποσό που επιχείρησαν να «τραβήξουν» οι hackers, έφτανε τα 951 εκατ. δολ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης