Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Fed μπορεί να καταστρέψει ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του Trump

Goldman Sachs: Η Fed μπορεί να καταστρέψει ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του Trump
Από τις αποφάσεις της Janet Yellen εξαρτάται το πόσο μεγάλη θα είναι η επίδραση των δημοσιονομικών κινήτρων του Trump
Ο Donald Trump έχει υποσχεθεί κατά την προεκλογική του εκστρατεία να επιστρέψει τις ΗΠΑ σε ανάπτυξη 4%.
Κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό φαίνεται να είναι οι επενδύσεις υποδομών.
Ωστόσο, υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να βάλει φρένο σε αυτό τα σχέδια.
Ο λόγος για την επικεφαλής της Fed Janet Yellen.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman Sachs στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Fed υποστηρίζουν ότι η Yellen θα μπορούσε να επιβραδύνει κάθε χρηματοπιστωτική και οικονομική επίπτωση κάθε σχεδίου υποδομών μεγάλης κλίμακας.
Οι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Yellen ανησυχεί πως η οικονομία είναι σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
Έτσι, προσθέτοντας ένα πακέτο τόνωσης μεγάλης κλίμακας που θα χρειαστεί μια τεράστια δεξαμενή εργατικού δυναμικού, θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ιδιαίτερα υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα.
Για να αποφευχθεί αυτό, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, που θα μπορούσε να αμβλύνει ένα μέρος της ροής πιστώσεων και κατά συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, η Janet Yellen ανάλογα με το πως θα αντιδράσει στα φορολογικά κίνητρα του Trump.
«Το outlook της ανάπτυξης σύντομα θα καλυφθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης του δυνητικού ΑΕΠ και στη συνέχεια οι κυριότερες συνέπειες των δημοσιονομικών κινήτρων του Trump μπορούν να αποτελέσουν ένα συνδυασμό για την αύξηση του πληθωρισμού και των πραγματικών επιτοκίων, με το ακριβές μείγμα να καθορίζεται από το πόσο σκληρή θα είναι η αντίδραση της Fed στα φορολογικά κίνητρα» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα σταματήσει τις οικονομικές ή μισθολογικές αυξήσεις, αλλά ο ρυθμός θα είναι πιο αργός εάν η Yellen επιτρέψει τα κίνητρα του Trump να τρέξουν ανεξέλεγκτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης