Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι 4 μεγάλες αλλαγές, οικονομικές και μη, που θα κυριαρχήσουν το 2017

Goldman Sachs: Οι 4 μεγάλες αλλαγές, οικονομικές και μη, που θα κυριαρχήσουν το 2017
«Με την ανάπτυξη να κινείται σε χαμηλό επίπεδο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, το βάρος θα δοθεί στις δημοσιονομικές δαπάνες»
Τις τέσσερις (4) «μεταβάσεις» που θα κυριαρχήσουν μέσα στο επόμενο έτος παρουσιάζει στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2017 η Goldman Sachs.
Η πρώτη είναι η μετάβαση από την παγκοσμιοποίηση στο λαϊκισμό.
«Παρατηρείται μία αποστροφή από την κυρίαρχη τάση της παγκοσμιοποίησης, η οποία έφερε αύξησε (στο παρελθόν) τη διασυνοριακή ροή αγαθών και ανθρώπων.
Μετά από χρόνια αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και η αυξανόμενης ανισότητας στον πλούτο, η υποστήριξη κόμματων που μεταφέρουν λαϊκιστικά μηνύματα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Ο λαϊκισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο σε δύο μεγάλες νίκες το 2016, στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», σχολιάζει μεταξύ άλλων η τράπεζα, παραθέτοντας και το ημερολόγιο του 2017 με τα σχετικά γεγονότα του 2017.

1. Globalism to Populism

Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στη μετάβαση από τον στάσιμο πληθωρισμό (stagnation) στον πληθωρισμό.
«Έχουμε ήδη δει μια αλλαγή στις οικονομίες που μαστίζονται από χαμηλό πληθωρισμό.
Το 2017, αναμένουμε οι ανησυχίες γύρω από τον δυνητικά στάσιμο πληθωρισμό να δώσουν τη θέση τους στο "πληθωριστικό παράδειγμα" των Η.Π.Α.», αναφέρει η Goldman.

2. Stagnation to Inflation

Η τρίτη σημαντική μετάβαση που θα δούμε αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αντικαταστήσει τη νομισματική.
«Η νομισματική πολιτική θα χαρακτηριστεί από τα άκρα…
Η Fed θα αυξήσει τουλάχιστον δύο φορές τα επιτόκια (το 2017), ενώ ταυτόχρονα η Ε.Κ.Τ. και η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα επεκτείνουν την ποσοτική τους χαλάρωση…
Με την ανάπτυξη να να κινείται σε χαμηλό επίπεδο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, το βάρος θα δοθεί στις δημοσιονομικές δαπάνες.
Αυτή η μετάβαση θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής για τη στήριξη της εταιρικής κερδοφορίας, ή θα μπορούσε να εκτοξεύσει το χρέος και τον πληθωρισμό».

3. Monetary to Fiscal Policy

Καταλήγοντας, η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται στη μετάβαση από τη ρύθμιση στην απορύθμιση, σημειώνοντας πως το φαινόμενο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τις αγορές το 2017.
«Στις Η.Π.Α., οι προτεινόμενες κανονιστικές αλλαγές του Donald Trump επικεντρώνονται στη βελτίωση της πρόσβασης σε κεφάλαια και τη μείωση των εμποδίων για την δημιουργία επιχειρήσεων».

4. Regulation to De-Regulation

(Πρώτη Ενημέρωση: 22:02, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης