Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λέκκας: Επιβάλλεται το άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE

Λέκκας: Επιβάλλεται το άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE
Το πιθανότερο είναι στα τέλη της Άνοιξης του 2017 να ομιλούμαι για επικίνδυνες καταστάσεις ως αποτέλεσμα του λαϊκίστικου τρόπου που προσεγγίζει η ελληνική κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας –ΕΚΤ έχει αναχθεί σε τμήμα του success story της κυβέρνησης.
Για την ανάγκη του άρθρου θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένταξη των ελληνικών ομολόγων και μάλιστα πριν το καλοκαίρι του 2017.
Δηλαδή θεωρούμε ότι μέχρι τα τέλη της Άνοιξης θα έχει υπάρξει θετική έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης , συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.
Όλα για την ανάγκη του άρθρου διότι το πιο πιθανό είναι στα τέλη της Άνοιξης του 2017 να ομιλούμαι για επικίνδυνες καταστάσεις ως αποτέλεσμα του λαϊκίστικου τρόπου που προσεγγίζει η ελληνική κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί κάλλιστα να περιγραφεί με τον τίτλο: πολύ κακό για το τίποτα, εάν δούμε μόνο την άμεση επίδραση της.
Και εξηγούμεθα.
Καταρχήν σε ότι αφορά το ποσοτικό κομμάτι, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ύψους 24 δις €, μπορεί να αγοράσει επιπλέον 4 δις €, δεδομένου ότι το πλαφόν της εντοπίζεται στο 33% του διαπραγματεύσιμου χρέους.
Τα επιπλέον 4 δις € στην καλλίτερη των περιπτώσεων θα κατευθυνθούν στην αγορά δημοσίου χρέους και στην χειρότερη θα τοποθετηθούν στην ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο 0,40%.
Η πιθανότητα να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία είναι από μικρή έως απίθανη , δεδομένου ότι η απομόχλευση συνεχίζεται ενώ οι χρηματοδοτήσεις προσκρούουν σε πολλά εμπόδια από τα NPLs έως την απουσία ζήτησης.
Φυσικά επειδή στα χρηματοοικονομικά κάθε κίνηση έχει αντίκτυπο, έστω και έμμεσο η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ρίξει τα επιτόκια και δει του αντιπροσωπευτικού επιτοκίου των 10ετων ομολόγων .
Μικρή σημασία όσο η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών , όμως μεγάλης σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των ελληνικών εταιρειών μέσω ομολογιακών δανείων .
Σε συνδυασμό με την άρση της σύνδεσης του πλαφόν της απόδοσης των ομολογιακών εκδόσεων με το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που ήταν καθορισμένο στο 5,3%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 ανοίγει ο χρόνος για τον ελεύθερο καθορισμό των επιτοκίων με όρους αγοράς.
Πριν την αλλαγή του νόμου και επειδή οι επενδυτές ζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις λόγω του ρίσκου της χώρας, οι ελληνικές εταιρείες για να ξεπεράσουν το δικαιοπρακτικό επιτόκιο δημιουργούσαν εταιρείες ειδικού σκοπού ως εκδότες των ομολόγων αυτών σε Λουξεμβούργο, Αγγλία, κ.α.
Πλέον κάτι τέτοιο δεν θα είναι αναγκαίο, πλην όμως, επειδή οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης των εταιρικών ομολόγων έχουν μεταφερθεί μετά το 2017 με την έναρξη του νέου έτους θα υπάρξει η ανάγκη αναζήτησης κεφαλαίων.
Οπότε το μεγάλο ζητούμενο είναι το ύψος των επιτοκίων δανεισμού τους.
Με δεδομένο ότι οι εταιρείες ως υποσύνολα μιας οικονομίας δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από την κρατική οντότητα που τις φιλοξενεί σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με επιτόκιο χαμηλότερο του 10 ετούς κρατικού ομολόγου .
Σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι 7,19 % οπότε και η βάση των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων τοποθετείται σε αυτά τα επίπεδα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 10ΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ - 27/12/2016
ΑΥΣΤΡΙΑ 0,46
ΒΕΛΓΙΟ 0,53
ΓΑΛΛΙΑ 0,7
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0,22
ΕΛΛΑΔΑ 7,19
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 0,81
ΙΣΠΑΝΙΑ 1,43
ΙΤΑΛΙΑ 1,82
ΔΑΝΙΑ 0,39

Με τη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ το συγκεκριμένο επιτόκιο θα μειωθεί κοντά στο 4-5% πράγμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ικανοποιητικό όχι όμως και ανταγωνιστικό αφού οι ανταγωνιστικές των ελληνικών επιχειρήσεων εταιρείες χρηματοδοτούνται με επιτόκια της τάξεως του 1-2% ενώ ορισμένες χρηματοδοτούνται και με το όφελος των αρνητικών επιτοκίων.
Ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που βλέπει ως εχθρό της το επιχειρείν.
Η σοβαρή αντιμετώπιση της πραγματικότητας επιβάλει το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης .
Πολλές φόρες ο έμμεσος αντίκτυπος μιας πράξης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τον άμεσο που στην περίπτωση μας είναι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω ομολογιακών δανείων.

Λέκκας Σαράντος
Οικονομολόγος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης