Διεθνή

Αυτά είναι τα νομίσματα με τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες του 2016

Αυτά είναι τα νομίσματα με τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες του 2016
Μετά την αιγυπτιακή λίρα, τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες της χρονιάς που φεύγει κατέγραψε το νιγηριανό νόμισμα νάιρα (-37% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ)
Στην αιγυπτιακή λίρα ανήκει ο άχαρος τίτλος του νομίσματος με τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες το 2016, έχοντας χάσει το 59% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε μόλις 12 μήνες.
Αυτό, ήταν το αποτέλεσμα κυρίως της απελευθέρωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας (αιγυπτιακής) λίρας-δολαρίου από κάθε περιορισμό τον Νοέμβριο του 2016, γεγονός που οδήγησε στην άμεση διολίσθηση του αιγυπτιακού νομίσματος κατά 48%, καθώς και σε επιπλέον απώλειες.
Η απελευθέρωση της λίρας ήταν μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων που είχε ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ταλαιπωρημένη οικονομικά βορειο-αφρικανική χώρα, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ενός απαραίτητου δανείου.

Νιγηριανή νάιρα -37%

Μετά την αιγυπτιακή λίρα, τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες της χρονιάς που φεύγει κατέγραψε το νιγηριανό νόμισμα νάιρα (-37% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), που επλήγη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε στην πολυπληθή αφρικανική πετρελαιο-παραγωγική χώρα-μέλος του διεθνούς καρτέλ OPEC η καθίζηση των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Το πετρέλαιο εισφέρει το 70% των εσόδων του νιγηριανού προϋπολογισμού, με την οικονομία της χώρας να υποφέρει και από συχνές παραστρατιωτικές επιθέσεις στην πετρελαϊκή της υποδομή, ιδιαίτερα σε αγωγούς.

Τουρκική λίρα -18%

Με την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, το νόμισμα της χώρας - η λίρα - κατέγραψε άμεσα απώλειες 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Έκτοτε, συνέχισε να εξασθενεί συναλλαγματικά σε ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ιδιαίτερα μετά την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τους διεθνείς οίκους Standard & Poor's και Moody's λόγω του υπέρμετρου εξωτερικού της δανεισμού.
Συνολικά, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 18% έναντι του δολαρίου το 2016.

Αργεντίνικο πέσο -17%

Απώλειες 17% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατέγραψε εντός του 2016 το αργεντίνικο πέσο, που επλήγη από τις οικονομικές δυσκολίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της λατινικής Αμερικής, η οποία παρά την έναρξη εφαρμογής αξιόλογων μεταρρυθμίσεων, συρρικνώθηκε κατά 1,8% με την πραγματική απώλεια μισθών και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε περίπου 40% εφέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Βρετανική στερλίνα -17%

Η εξασθένηση της στερλίνας κατά 17% το 2016 βεβαίως οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση των Βρετανών στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. (Brexit).
Η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε η απροσδόκητη νίκη του Brexit οδήγησε την αγγλική λίρα να υποχωρήσει μέχρι τα 1,22 δολάρια τον Οκτώβριο του 2016 - αρνητικό ρεκόρ 31 ετών - από 1,50 δολαρία που διαπραγματευόταν την ημέρα του επίμαχου δημοψηφίσματος.

Μεξικανικό πέσο -17%

Το μεξικανικό πέσο είχε μια κακή χρονιά κυρίως λόγω του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στράφηκε κατά της διατήρησης ισχυρών εμπορικών δεσμών των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και κατά των παράνομων μεταναστών από τη χώρα.
Τελικά, το πέσο κλείνει τη χρονιά με απώλειες 17% έναντι του δολαρίου, παρά την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Μεξικό τον Νοέμβριο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης