Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι ήταν οι 4 πιο επιτυχημένοι έλληνες τραπεζίτες του 2016, οι 3 που εξέπληξαν και οι 3 που διέψευσαν τις προσδοκίες;

Ποιοι ήταν οι 4 πιο επιτυχημένοι έλληνες τραπεζίτες του 2016, οι 3 που εξέπληξαν και οι 3 που διέψευσαν τις προσδοκίες;
Οι 4 τραπεζίτες που ξεχώρισαν ήταν ο Σάλλας, ο Καραμούζης, ο  Καραβίας και ο Φραγκιαδάκης.
Το 2016 ολοκληρώθηκε και στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ήταν η πρώτη χρονιά που δεν είχαμε αυξήσεις κεφαλαίου μετά το 2013, το 2014 και το 2015… το 2016 το ελληνικό banking δεν εγκλωβίστηκε στην σφαίρα της ανακεφαλαιοποίησης.
Ούτε το 2017 θα έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου και τον Οκτώβριο του 2018 στα stress tests της ΕΚΤ και EBA θα υιοθετηθεί το μοντέλο όχι του 2015 με κεφαλαιακά ελλείμματα αλλά του 2016 που δεν στιγματίστηκαν – πλην της Ιταλικής Paschi – οι τράπεζες με την έννοια της αποτυχίας…
Το 2016 ποιοι τραπεζίτες ξεχώρισαν;
Οι 4 τραπεζίτες που ξεχώρισαν ήταν ο Σάλλας, ο Καραμούζης, ο  Καραβίας και ο Φραγκιαδάκης.
Ο Μιχάλης Σάλλας γιατί ενώ του είπαν να αποχωρήσει από την Πειραιώς με την κίνηση του στην Παγκρήτια απέδειξε ότι το πάθος του είναι το banking.
Έχουμε επιχειρηματολογήσει πολλές φορές γιατί ο Σάλλας πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα όχι ως Τοτέμ αλλά ως ενεργός παίκτης που λύνει τα προβλήματα.
Ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος της Eurobank παρά την ιδιαίτερη συμπάθεια μας κινδύνευε να μην βρεθεί σε αυτή την λίστα λόγω μη εκτελεστικών αρμοδιοτήτων… αλλά στον εκπνοή του 2016 η ανάληψη της προεδρίας της ελληνικής ένωσης τραπεζών κατέδειξε ότι οι παλαίμαχοι ξέρουν τον τρόπο…
Διαισθανόμαστε ότι ο ρόλος του μη εκτελεστικού προέδρου δεν ταιριάζει στον Καραμούζη ωστόσο η θεσμική του αναβάθμιση ήταν πολύ σημαντική.
Ο Φωκίων Καραβίας θεωρούμε ότι είναι ο πιο επιτυχημένος CEO καθώς πέτυχε το 2016 την υψηλότερη κερδοφορία στην Eurobank μεταξύ των τραπεζών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Καραβίας γνωρίζει όσο κανείς και τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Eurobank αλλά στο bottom line στο συμπέρασμα κατάφερε με τα κέρδη έκπληξη του 2016 να βρεθεί στην νούμερο ένα θέση…μεταξύ των CEO.
Στην ομάδα των 4 των πιο επιτυχημένων τραπεζών υποχρεωτικά θα τοποθετηθεί και ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής τράπεζας.
Είχαμε ασκήσει κριτική και μάλιστα είχαμε πάρει και θέση να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής με το ΤΧΣ τον βασικό μέτοχο της τράπεζας με 40%.
Όμως ο Φραγκιαδάκης κατάφερε ποντάροντας στην εταιρική διακυβέρνηση να αμφισβητήσει τον μέτοχο και να κερδίσει γιατί κέρδισε ο Φραγκιαδάκης και αυτό είναι αληθές….
Βέβαια ο Φραγκιαδάκης για να τα λέμε όλα είχε αποδείξει στον SSM ότι ενεργεί και αποδείχθηκε με την πώληση της Finansbank.
Ο SSM άρχισε να τον συμπαθεί και σε αυτή την συμπάθεια ενδιαφέρον ρόλο διαδραμάτισε και η Goldman Sachs που έχει αναλάβει το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Αποπλήρωσε τα cocos 2 δισεκ. – είχε μηδενίσει το ELA και ίσως αυξηθεί εκ νέου – και πούλησε την UBB με 1,1 P/BV ή 610 εκατ  και θα πουλήσει Εθνική Ασφαλιστική.
Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Ταμβακάκης πριν χρόνια τότε υποδιοικητής αγόρασε την UBB 200 εκατ δολάρια, έδωσε μερίσματα η UBB 200 εκατ και πουλήθηκε 610 εκατ ευρώ πρόκειται για ένα πολύ καλό deal που έκλεισε ο Φραγκιαδάκης...
Η Εθνική θωρακίζεται κεφαλαιακά καθώς αποπλήρωσε και 2 δισεκ. Cocos και ο Φραγκιαδάκης το πάει καλά παρά τις όποιες αδυναμίες απόδοσης της Εθνικής Ελλάδος.
(Η Εθνική πουλάει τα ασημικά της γιατί υποχρεώνεται από την DGCom και το πλάνο αναδιάρθρωσης...η KBC που αγόρασε την UBB ήταν πριν 10 χρόνια σε τραγική κατάσταση και τώρα ανακάμπτει)
Αυτοί οι 4 ήταν οι πιο επιτυχημένοι managers στον ελληνικό banking το 2016.

Ποιες ήταν οι 3 θετικές εκπλήξεις;

Η πρώτη θετική έκπληξη ήταν ο Γιώργος Πουλόπουλος ο CEO της Πειραιώς γιατί εν μέσω μιας διοικητικής κρίσης αποδείχθηκε επαρκέστατος επιτυγχάνοντας πολύ αξιοπρεπείς αποδόσεις.
Ο Πουλόπουλος είναι ο μακροβιότερος μεταβατικός CEO στην ιστορία της Ελλάδος.
Η δεύτερη θετική έκπληξη ήταν το δίδυμο Ταμβακάκη αντιπροέδρου της Πειραιώς και Χαντζηνικολάου προέδρου της Πειραιώς.
Μπορεί να μην φαίνεται αυτό αλλά βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και έδειξαν ότι ο καθένας τους ξεχώρισε ο Ταμβακάκης επειδή έχει πάρει πάνω του την ελληνική λύση και επειδή έχει ένα παρελθόν με περγαμηνές και ο Χαντζηνικολάου επειδή το είπε και το έκανε προχώρησε τις διαδικασίες ενώ όταν τον γνωρίσεις κατανοείς ότι είναι ρεαλιστής... σε ορισμένα βασικά ζητήματα.
Η τρίτη θετική έκπληξη ήταν η ομάδα Καλαντώνη – Ιωάννου στην Eurobank και Μαντζούνη - Αρώνη στην Alpha bank.
Το δίδυμο της Eurobank γιατί συνέβαλλε στις καλές επιδόσεις της τράπεζας και το δίδυμο της Alpha bank γιατί μαζί με άλλα στελέχη της τράπεζας έχουν χειριστεί πολύ επαγγελματικά πολλά σοβαρά ζητήματα με υποψήφιες προς χρεοκοπίες εταιριών.

Οι 3 που διέψευσαν τις προσδοκίες;

Ο πρώτος που διέψευσε τις προσδοκίες ήταν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κυρίως γιατί άφησε να εκδηλωθούν κόντρες μεταξύ διοικήσεων και ΤΧΣ χωρίς να παρέμβει με αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Στουρνάρας δεν είναι πλέον ο δυναμικός κεντρικός τραπεζίτης.
Ο δεύτερος που διέψευσε τις προσδοκίες είναι ο Θ. Πανταλάκης στην Attica bank ο οποίος ενώ δικαιούται σίγουρα πίστωση χρόνου – έχει αφήσει την μετοχή της τράπεζας να γράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά στο -91% από τις τιμές της αύξησης κεφαλαίου.
Ο τρίτος πόλος που διέψευσε τις προσδοκίες ήταν συνολικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εάν και δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης εάν και κάποιοι όντως προσπάθησαν, η εικόνα που έδειξε το Ταμείο ως μέτοχος ήταν απογοητευτική.
Το Ταμείο είναι στρατηγικός μέτοχος με κοινές μετοχές και έδειξε αδυναμία στην διαχείριση των προβλημάτων.
Δεν θα συνέβαιναν αυτά στο παρελθόν.

Και η περίπτωση Άνθιμου Θωμόπουλου

Αφήσαμε ξεχωριστά την περίπτωση του Άνθιμου Θωμόπουλου.
Δεν μπορούμε να τον κατατάξουμε στους νικητές αλλά δεν μπορούμε να τον κατατάξουμε και στους ηττημένους καθώς πολλά ζητήματα είναι ανοικτά.
Ωστόσο η Πειραιώς συνεχώς μετατίθεται, όπως μετατίθεται και η Credicom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης