Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Σερβίας: «Τεράστιο λάθος» που αναγνωρίσαμε την πΓΔΜ - Προσβάλαμε τους Έλληνες

ΥΠΕΞ Σερβίας: «Τεράστιο λάθος» που αναγνωρίσαμε την πΓΔΜ - Προσβάλαμε τους Έλληνες
«Οφείλω να ομολογήσω πως είμαστε ανόητοι»...
Ως ένα «τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, σημειώνοντας ότι αποτέλεσε πισώπλατη μαχαιριά για τους Έλληνες.
«Η Σερβία έκανε ένα τεράστιο λάθος.
Ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιεί την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYRoM, πΓΔΜ), και (με την αναγνώριση) χτυπήσαμε πισώπλατα τους φίλους μας Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσσοβο.
Όταν αναγνωρίσαμε την Μακεδονία, προσβάλαμε τους Έλληνες, και αυτοί (η πΓΔΜ) τώρα ψηφίζουν υπέρ του Κοσσόβου.
Οφείλω να ομολογήσω πως είμαστε ανόητοι», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, για να προσθέσει πως η αναγνώριση της πΓΔΜΔ και η υποστήριξη της ένταξής της στην Unesco δημιούργησε προβλήματα στην ίδια τη χώρα του.
Επίσης, επισήμανε πως στις διμερείς σχέσεις Βελιγραδίου και Σκοπίων θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας, αλλά σε πολυμερές επίπεδο η Σερβία θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή το πΓΔΜ.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό δεν αποτελεί εκδίκηση, αλλά υπεύθυνη στάση του κράτους και της εθνικής πολιτικής:
«Η Σερβία δεν είναι το παιχνίδι κανενός για να παίζει μαζί της.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει.
Εάν κάποιοι δεν νοιάζονται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, τα όποια κάηκαν και καταστράφηκαν, και δεν είναι αρκετό αυτό για κάποιους στην Unesco, τότε οφείλω να θέσω υπό αμφισβήτηση της σχέση μας».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης