Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της

Κοτζιάς: Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της
Στη Νέα Υόρκη ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε επαφές με το επιτελείο του Trump, πολλοί εκ των οποίων είναι ελληνοαμερικανοί 
«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του χθες στη Νέα Υόρκη.
Και επισήμανε:
«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε».
Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπενθύμισε ότι πρώτη φορά που μίλησε για το θέμα αυτό ήταν κατά την πρώτη του επίσκεψη τον Απρίλη του 2015 στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008, 2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάριν στο γεγονός ότι το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησης τους.
Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ατζέντα.
Αυτό το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύπλευρα πετυχημένη» τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Melvut Cavusoglu, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, είπε ότι δεν μπόρεσαν να φθάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».
Ερωτηθείς αν βλέπει την Τουρκία να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο πρόεδρος Erdogan ως προς το πώς θα το χειριστεί» και εξήγησε ότι αυτό που συμφωνήθηκε με τον Cavusoglu «είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις.
Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».
Με κύριο θέμα το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις, το «γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ' όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» ήταν και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Peter Thomson αρχικά και αργότερα με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guttieres.
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την επιστολή Acinzi στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ περί της συμμετοχής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».
Επαφές είχε ο κ. Κοτζιάς και με ένα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
«Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου του Donald Trump είναι και Ελληνοαμερικάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων.
Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Trump τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού όσο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης