Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ο Dijsselbloem να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup, ανεξάρτητα από τις ολλανδικές εκλογές

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ο Dijsselbloem να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup, ανεξάρτητα από τις ολλανδικές εκλογές
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί καθορίζουν ότι οι υπουργοί του Eurogroup εκλέγουν τον πρόεδρό τους με απλή πλειοψηφία
Ο Jeroen Dijsselbloem πρέπει να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir.
Μάλιστα, ο κ. Kazimir επισήμανε πως έχει φτάσει η στιγμή να τεθεί εκ νέου το θέμα της μόνιμης προεδρίας για την Ευρωομάδα.
Σημειώνεται πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είναι επικεφαλής του Eurogroup από το 2013 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σήμερα στην μέση της δεύτερης θητείας του, η οποία λήγει στις 1 Ιανουαρίου 2018.
«Πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του ανεξάρτητα αν παραμείνει ή όχι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας μετά τις εκλογές του Μαρτίου.
Και ποιος ξέρει, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε εκ νέου την συζήτηση για μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Kazimir.
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί καθορίζουν ότι οι υπουργοί του Eurogroup εκλέγουν τον πρόεδρό τους με απλή πλειοψηφία, ωστόσο δεν αποσαφηνίζεται όμως κατά πόσον ο πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών.
Το ζήτημα της «μόνιμης» προεδρίας προκύπτει τις αυξημένες δραστηριότητες που περιλαμβάνει το αξίωμα μετά και την κρίση δημοσίου χρέους που ταλανίζει ορισμένα κράτη – μέλη.
Σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα, οι κύριοι «μνηστήρες» για τη θέση του κ. Dijsselbloem είναι ο Ισπανός Luis de Guindos και ο κ. Peter Kazimir.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης