Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 7 βασικές εκκρεμότητες των ελληνικών τραπεζών και ΤΧΣ που θα μας απασχολήσουν - σοβαρά - μέσα στις επόμενες 170 ημέρες

Οι 7 βασικές εκκρεμότητες των ελληνικών τραπεζών και ΤΧΣ που θα μας απασχολήσουν - σοβαρά - μέσα στις επόμενες 170 ημέρες
Οι εκκρεμότητες είναι ΤΧΣ, Credicom, δύο θέματα της Πειραιώς, Εθνική, Attica bank και Alpha bank......
Όχι 1 όχι 2 αλλά 7 εκκρεμότητες υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι οποίες με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πρέπει να διευθετηθούν εντός των επόμενων 170 ημερών.
Η ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων δεν παρουσιάζεται με βάση την σπουδαιότητα αλλά με βάση την χρονική εξέλιξη που θα ληφθούν αποφάσεις.
Οι εκκρεμότητες είναι ΤΧΣ, Credicom, δύο θέματα της Πειραιώς, Εθνική, Attica bank και Alpha bank.


Εκκρεμότητα 1 – Νέος CEO στο ΤΧΣ...αλλά να μην έχει πρόβλημα με το ενοίκιο 

Στις 22 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μετά το φιάσκο – δυστυχώς – του προηγούμενο διαγωνισμού άλλαξε ο σύμβουλος και πλέον αναλαμβάνει η Stanton Chase την διαδικασία συγκέντρωσης και αξιολόγησης των βιογραφικών.
Η διοικητική εκκρεμότητα στο ΤΧΣ αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας στις υποθέσεις της Εθνικής και Πειραιώς ενώ οι σχέσεις ΤΧΣ με τον SSM μπορούν πλέον να θεωρηθούν έως πολύ κακές.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο πρώτος CEO που επιλέγει αποσύρθηκε γιατί δεν τα βρήκε στα χρήματα.
Ο δεύτερος CEO που επιλέγει αποσύρθηκε γιατί δε τα βρήκε στα ενοίκια…
Είναι προφανές ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας της διαδικασίας και όσων αποφασίζουν για την στελέχη του Tαμείου και αναφερόμαστε στο selection panel που φέρει μεγάλη ευθύνη για το φιάσκο.
Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε είναι
1)Η ημερομηνία 22 Ιανουαρίου του 2017 σημαίνει ότι νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου του 2017 δεν θα έχουμε νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
2)Ο Γιώργος Μιχελής θα παραμείνει πρόεδρος στο ΤΧΣ
3)Η αποκατάσταση των σχέσεων ΤΧΣ με τράπεζες και ΤΧΣ με SSM πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.

Εκκρεμότητα 2 – Στις 31/1/2017 λήγει η τελευταία προθεσμία της Credit Agricole για την Credicom

Στις 31 Ιανουαρίου του 2017 λήγει η τελευταία προθεσμία που έχει θέσει η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole για την Credicom.
Η Credit Agricole έχει αναφέρει ότι εάν μέχρι τις 31/1 δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ειδικά με τις εποπτικές αρχές, ακυρώνει την διαδικασία πώλησης της Credicom.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με την Credicom;
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η χορήγηση γενικής τραπεζικής άδειας είναι θετική εξέλιξη καθώς πλην των συνεταιριστικών τραπεζών έχουν μείνει 5-6 τράπεζες στην Ελλάδα.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης.
Η Atlas Capital όντως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα καταβάλλει 110 εκατ ευρώ αυτό είναι αληθές.
Η υπόθεση όμως της επιστολής του SSM που αφορούσε την Πειραιώς αλλά έμπλεκε τον Άνθιμο Θωμόπουλο ο οποίος θα αναλάβει CEO στο project Credicom…. δημιούργησε ζητήματα τα οποία θα δούμε λίαν συντόμως – με έμφαση στο λίαν συντόμως – εάν έχουν διευθετηθεί.
Η Atlas Capital έχει ήδη στρατηγικές θέσεις σε 8 τράπεζες παγκοσμίως άρα δεν θα έχει πρόβλημα να είναι στρατηγικός επενδυτής στην Credicom.
Εάν ξεπεραστούν και τα όποια εμπόδια υπάρχουν με Θωμόπουλο τότε το deal αυτό θα προχωρήσει.
Με δεδομένο ότι η Credit Agricole θα αποσύρει την πρόθεση της να πουλήσει την Credicom εάν δεν έχουν όλα διευθετηθεί έως 31 Ιανουαρίου κρίνεται βάσιμο ότι η πώληση θα προχωρήσει και η Atlas Capital θα αποκτήσει τράπεζα στην Ελλάδα.

Εκκρεμότητα 3 – Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς αποφασίζει για τους 5 της Πειραιώς

Πραγματικά ποτέ δεν κατανοήσαμε γιατί έστειλε εκ νέου την επιστολή τον Δεκέμβριο του 2016 ο SSM για την Πειραιώς.
Ο SSM παρεμπιπτόντως πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για ότι έχει συμβεί έως τώρα και για τις πολλές λάθος παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στο ελληνικό banking και ειδικά στην Πειραιώς....
Στην νέα επιστολή που έστειλε ο SSM ζητάει από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να αξιολογήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την εξέλιξη της αύξησης κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015 σε 5 στελέχη 3 υφιστάμενα και 2 που έχουν αποχωρήσει (Θωμόπουλος, Σάλλας, Ταμβακάκης, Πουλόπουλος, Λεκκάκος).
Το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς όχι στις 18 Ιανουαρίου αλλά στις 15 Φεβρουαρίου του 2017 θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα λάβει τις αποφάσεις του.
Με βάση αρκετές πηγές με τις οποίες έχει συνομιλήσει το bankingnews το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απόλυτα συμβατή με την νομοθεσία, η τράπεζα υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των μετόχων της και ως εκ τούτου θα κλείσει οριστικά η υπόθεση Πειραιώς – SSM.
Το συμπέρασμα μας δεν είναι αυθαίρετο καθώς ο SSM έχει ζητήσει τις αποφάσεις να τις λάβει το ΔΣ και με αυτό τον τρόπο δείχνει και τις προθέσεις του…
Ούτε ο SSM βρήκε τίποτε μεμπτό για την υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου του Νοεμβρίου του 2015 της Πειραιώς, οπότε αυτή η εκκρεμότητα θα κλείσει οριστικά και θετικά.

Εκκρεμότητα 4 – Θα ολοκληρωθεί ποτέ η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank;

Οι καθυστερήσεις είναι προφανώς πολλές.
Η Attica bank έπρεπε να είχε κλείσει την ανακεφαλαιοποίηση της στις 11 Δεκεμβρίου του 2015 αλλά έχουμε φθάσει Ιανουάριο 2017 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για το tier 2 στα 70 εκατ και για την διαχείριση των NPLs 1,034 δισ αλλά έχουμε καταγράψει πολύ αναλυτικά τις ενστάσεις μας για το εάν μπορεί να υπάρξει καλό deal για την Attica bank.
Η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος - μνημονίου συνδέεται με τις καθυστερήσεις αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού στην δομή της πρότασης που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Attica bank.
Τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε.

Εκκρεμότητα 5 – Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς από Μάρτιο του 2017

Ο Δεκέμβριος του 2016 ήταν ο μήνας της Πειραιώς καθώς βρέθηκε ξεκάθαρα στο επίκεντρο λόγω της διαδικασίας για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Η διαδικασία δεν απέδωσε αλλά ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Χαντζηνικολάου δείχνει ότι θέλει να επικρατήσει η συναίνεση στο εσωτερικό της τράπεζας.
Το θέμα του νέου CEO στην Πειραιώς θα ανοίξει προς τα τέλη Φεβρουαρίου για να κορυφωθεί προς τα τέλη Μαρτίου του 2017 – ίσως και Απρίλιο -.
Θα διερωτάστε ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς;
Θα είναι αυτός που..... δεν πρότεινε - σε εκείνο το περίφημο ΔΣ - ο Χαντζηνικολάου και δεν αναφερόμαστε στον Θωμόπουλο.

Εκκρεμότητα 6 – Θα έχουμε νέο πρόεδρο στην Εθνική τράπεζα στην τακτική Γενική Συνέλευση;

Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος είναι ο πρόεδρος της Εθνικής.
Όμως ότι συνέβη με την εκλογή νέου προέδρου στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Το γεγονός ότι αποσύρθηκε ο Θωμόπουλος από την διαδικασία πολλοί το συνέδεσαν με την προοπτική ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει στην τακτική γενική συνέλευση τον Ιούνιο του 2017.
Δεν έχουμε καταλήξει ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά σίγουρα υπάρχει μια βάσιμη υποψία ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί στην Γενική Συνέλευση.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος έχει κλείσει οποιαδήποτε εκκρεμότητα με το ΤΧΣ και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Εκκρεμότητα 7 – Οι 4 θα γίνουν 3 εκτελεστικοί στην Alpha bank

Στην τακτική γενική συνέλευση της Alpha bank Μάιο – Ιούνιο του 2017 θα διευθετηθεί μια εκκρεμότητα που αφορά το 2015 δηλαδή να μειωθούν τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου από 4 σε 3.
Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σύνθεση αυτών των 3 εκτελεστικών μελών και ευελπιστούμε να παραμείνουν όλοι οι προσφιλείς….

Bonus εκκρεμότητα 8 - Τελικά το 2017 οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα ή λιγότερα κέρδη από το 2016;

Το 2017 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν περισσότερα ή λιγότερα κέρδη από το 2016;
Μην σπεύσετε να απαντήσετε... χωρίς δεύτερη σκέψη.
Απλά θα προσθέσουμε σε αυτό τον προβληματισμό ότι το 2016 οι τράπεζες χρησιμοποίησαν πολλά έκτακτα ή εφάπαξ που δεν θα επαναληφθούν το 2017....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης