Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Η οικονομική κρίση συρρίκνωσε στο ήμισυ τις εισαγωγές για το 2016

Βενεζουέλα: Η οικονομική κρίση συρρίκνωσε στο ήμισυ τις εισαγωγές για το 2016
Από 36,9 δισ. το 2015, οι εισαγωγές της λατινικής χώρας ανήλθαν στα περίπου 18 δισ. το 2016, όταν το 2012 έφταναν ακόμα και τα 66 δισ. δολάρια
Στο ήμισυ μειώθηκαν οι εισαγωγές της Βενεζουέλας για το περασμένο έτος, καθώς η έντονη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα δεν άφησε περιθώρια για αγορά ούτε των βασικών αγαθών.
Ειδικότερα, από 36,9 δισ. το 2015, οι εισαγωγές της λατινικής χώρας ανήλθαν στα περίπου 18 δισ. το 2016, όταν το 2012 έφταναν ακόμα και τα 66 δισ. δολάρια.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας Κεντρικής Τράπεζας που επικαλέστηκε ο Nicolas Maduro, η Βενεζουέλα κατάφερε «να αποπληρώσει χρέη ίσα με 17 δισ. δολάρια μέσα στο περασμένο έτος και να κτίσει 360.000 σπίτια μέσω κρατικών προγραμμάτων».
«Το 2016 ήταν το πιο δύσκολο, το πιο σκληρό έτος που έχουμε δει ποτέ», σχολίασε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος ανακοίνωσε και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%.
Ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο εξής στα 40 μπολίβαρ, αποφάσισε με διάταγμα ο Maduro, δηλ. 60 δολάρια με την ανώτερη επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 δολάρια στη μαύρη αγορά.
«Για να ξεκινήσει καλά ο χρόνος, αποφάσισα την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους.
Το ύψος της διατροφικής βοήθειας που δίνεται μαζί με τον μισθό παραμένει αμετάβλητο, περίπου στα 93 δολάρια.
Το 2016, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον πρόεδρο κατά 30% τον Απρίλιο, στη συνέχεια 40% τον Οκτώβριο.
Εδώ και μήνες μια μεγάλη οικονομική κρίση σοβεί στη Βενεζουέλα, η οποία συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου –του μοναδικού πλούτου της– που προκάλεσε μια έκρηξη του πληθωρισμού (475% το 2016 σύμφωνα με το ΔΝΤ) και άδειασε τα ράφια των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων.
Για τον πρόεδρο Maduro, η κρίση που διέρχεται η χώρα εξηγείται από μια «καπιταλιστική συνωμοσία» ενορχηστρωμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δεξιά αντιπολίτευση εκτιμά από την πλευρά της πως οφείλεται σε 18 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης υπό τον τέως πρόεδρο Hugo Chaves και τον Maduro.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Datanalisis, σχεδόν το 80% των Βενεζουελάνων αποδοκιμάζουν την πολιτική του αρχηγού του κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης