Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όλα ανοιχτά για τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ

tags :
Όλα ανοιχτά για τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ
Κάποιες από τις εταιρείες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή τους, ενώ κάποιες θα περάσουν απευθείας στο Υπερταμείο
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου στις εταιρείες του ενεργειακού τομέα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιες από τις εταιρείες που υπάγονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Ταμείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίησή τους, όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ κάποιες θα περάσουν απευθείας στο Υπερταμείο, για να αξιοποιηθούν με βάση τους όρους που προβλέπονται για την λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. Υπερταμείο).
Έτσι ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 34% των ΕΛΠΕ.
Σε ό, τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, το μόνο βέβαιο είναι, ότι πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή του, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της διατήρησης του 51% στο Δημόσιο και της πώλησης του υπολοίπου 49%.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του ΥΠΕΝ, στο νέο διαγωνισμό θα τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί παραγωγός φυσικού αερίου να αποκτήσει το 51% του ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης ότι δεν θα μπορεί να περάσει ο έλεγχος του δικτύου σε εταιρεία τρίτης χώρας εκτός ΕΕ.
Επίσης, σε ό, τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι το μόνο βέβαιο είναι, πως θα πρέπει να πωληθεί το 31% του ΔΕΣΦΑ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης, ότι από την όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εισπραχθούν 180 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη εγγραφεί για την αποπληρωμή του χρέους.
Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού θα πρέπει να γίνουν νέες αποτιμήσεις της αξίας του ΔΕΣΦΑ.
Παραμένει άγνωστο, το τι θα γίνει με το 35% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ που ανήκει στα ΕΛΠΕ και το οποίο είχε εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση μαζί με το μερίδιο του Δημοσίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης