Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός και επίσημα ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες - Δημοσιεύθηκε η απόφαση

tags :
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός και επίσημα ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες - Δημοσιεύθηκε η απόφαση
Να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ζητά το ΣτΕ
Δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναληφθεί ταχύτατα ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.
Η απόφαση επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της νομολογίας του Δικαστηρίου ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με συνεχείς παρατάσεις της νόμιμης λειτουργίας είναι «συνταγματικώς μη ανεκτή» και παράνομη.
Και, προκειμένου ακριβώς να αποκατασταθεί η νομιμότητα, απαιτεί την ταχύτατη επανάληψη του διαγωνισμού.
Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15).
Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να διενεργήσει αυτό το διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
Υπογραμμίζεται πως η απόφαση του ΣτΕ δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.
Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία.
Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Παππάς: Προχωρούμε με το ΕΣΡ για το νέο διαγωνισμό
Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεκλειδώσει το ΕΣΡ για να προχωρήσει άμεσα σε μία διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
«Μαθαίνω πως σύντομα, θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και με τον τρόπο αυτό θα προχωρήσουμε με το ΕΣΡ σε σχεδιασμό χρονοδιαγράμματος για τον νέο διαγωνισμό» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ.Παππάς, ο οποίος υπογράμμισε πως και για το μεταβατικό διάστημα - από σήμερα έως και το νέο διαγωνισμό - θα απαιτηθεί τίμημα για τις προσωρινές άδειες.
«Δεν θα υπάρξει μεσοδιάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος», είπε ο κ.Παππάς, αναφέροντας ότι «εύλογο τίμημα» για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί το ύψος του ποσού που διαμορφώθηκε στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης