Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο εξαιτίας ενός τρένου

Reuters: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο εξαιτίας ενός τρένου
Ειδικές δυνάμεις εμπόδισαν το τρένο που ήταν βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας να φτάσει στο Κόσοβο
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Tomislav Nikolic, δήλωσε την Κυριακή 15/1 ότι το Κόσοβο έδειξε ότι ήθελε πόλεμο όταν παρέταξε τις ειδικές δυνάμεις για να εμποδίσουν ένα τρένο που ήταν βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας και έγραφε "το Κόσοβο είναι Σερβία" να μπει στο έδαφός του, μεταδίδει το Reuters.
O Σέρβος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι γείτονες βρέθηκαν στα πρόθυρα μίας σύρραξης το Σάββατο 14/1, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Isa Mustafa υποστήριξε ότι το τρένο ήταν ένα μήνυμα κατοχής από τη σέρβικη κυβέρνηση.
Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία το θεωρεί ακόμα μέρος της επικράτειάς της και στηρίζει μία σέρβικη μειονότητα εκεί.
Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία υποχρέωσαν το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του το 1999, ενώ είχαν σκοτωθεί 10 χιλιάδες Αλβανοί στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ έχει ακόμα 5.000 στρατιώτες στο Κόσοβο για να διατηρεί την εύθραυστη ειρήνη.
Το τρένο έφυγε από το Βελιγράδι για τη βόρεια πόλη του Κοσόβου, Μιτροβίτσα, το Σάββατο 14/1, αλλά σταμάτησε όταν ήταν ακόμα στη Σερβία, πριν φτάσει στην Πρίστινα, καθώς στα σύνορα είχαν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις για να το εμποδίσουν να περάσει.
Τότε, ο Νikolic υποστήριξε ότι "με το να στέλνουν ειδικές δυνάμεις οι Αλβανοί έδειξαν ότι θέλουν πόλεμο".
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Isa Mustafa είπε ότι η κίνηση έγινε για να προστατευτεί η κυριαρχία του Κοσόβου.
"Οι θεσμοί της Δημοκρατίας του Κοσόβου θα αναλαμβάνουν πάντα τέτοιες δράσεις για να προστατέψουν την κυριαρχία του κράτους και δεν θα επιτρέψουν σε μηχανές να προβοκάρουν με μηνύματα κατοχής" είπε ο Mustafa από την Πρίστινα στους ρεπόρτερ του Reuters.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα βρίσκονται και πάλι σε τεντωμένο σχοινί από τις 4 Ιανουαρίου όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ramush Haradinaj συνελήφθη στο Παρίσι μετά από ένταλμα της Σερβίας, η οποία τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου είναι πάνω από το 90% του πληθυσμού του 1,8 εκ.  ανθρώπων.
Στο βόρειο Κόσοβο όπου βρίσκεται η Μιτροβίτσα, κατοικού 40 με 50 χιλιάδες Σέρβοι, μία μειονότητα που δεν θεωρεί την Πρίστινα πρωτεύουσά της.
Η εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο είναι το κλειδί που θα τους ανοίξει την πόρτα της ΕΕ, κάτι που θέλουν και οι δύο κυβερνήσεις.
Το 2013 το Βελιγράδι και η Πρίστινα ξεκίνησαν έναν μετριοπαθή διάλογο για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, αλλά η Σερβία μπλοκάρει ακόμα τη συμμετοχή του Κοσόβου  σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης