Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Το ισχυρό δολάριο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2017 - Τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές

El-Erian: Το ισχυρό δολάριο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2017 - Τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz υποστηρίζει ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές 
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν το 2017, αν και πολλές αβεβαιότητες παραμένουν που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επέκταση, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι τα απότομα κέρδη στο αμερικανικό δολάριο.
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, El-Erian.
Το outlook της παγκόσμιας οικονομίας για το 2017 θα είναι παρόμοιο με αυτό για το 2016, αλλά με ανοδικούς κινδύνους, με την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω του 3% και την αμερικανική 2,5-3%.
Την ίδια στιγμή, όμως αναμένεται και σημαντική ενίσχυση του δολαρίου.
Ωστόσο, το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω σε περίπτωση που η Fed αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές -σύμφωνα με το βασικό σενάριο για το 2017- κι όχι κατά δυο φορές όπως προεξοφλεί η αγορά.
«Εάν το βασικό σενάριο ισχύσει, θα σημειωθούν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις.
Αυτό θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια» δήλωσε ο El-Erian.
«Αυτό είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για το βασικό σενάριο, ότι το δολάριο ισχυροποιείται τόσο πολύ, τόσο γρήγορα και τελικά θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη και στο παρελθόν, όπου είναι ένα πολύ ισχυρό δολάριο σπάει κάτι στο σύστημα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αυξήσει τον κίνδυνο αθέτησης των οικονομικά υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις των αναδυόμενων αφορών που έχουν υψηλό χρέος σε ξένα νομίσματα για να ώστε να επωφεληθούν από το πολύ χαμηλό κόστος.
«Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες έχουν μπει στον πειρασμό να δανείζονται σε δολάρια, επειδή το κόστος θεωρείται ότι είναι χαμηλότερο» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε «οι κυβερνήσεις έχουν μάθει με τον πολύ σκληρό τρόπο και έχουν σταματήσει να το κάνουν αυτό.
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν μάθει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης