Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια – «Θα στείλουμε στρατό στο Κόσσοβο αν πειραχθεί Σέρβος», απειλεί το Βελιγράδι

Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια – «Θα στείλουμε στρατό στο Κόσσοβο αν πειραχθεί Σέρβος», απειλεί το Βελιγράδι
Όλα ξεκίνησαν χθες Κυριακή 15 Ιανουάριου 2017, όταν το Κόσσοβο αρνήθηκε να επιτρέψει σε σερβικό τρένο να εισέλθει στο κοσσοβαρικό έδαφος
Με αποστολή στρατού απειλεί ευθέως το Κόσσοβο ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Tomislav Nikolic, σε περίπτωση πειραχτεί Σέρβος πολίτης στην περιοχή.
Όλα ξεκίνησαν χθες Κυριακή 15 Ιανουάριου 2017, όταν το Κόσσοβο αρνήθηκε να επιτρέψει σε σερβικό τρένο, το οποίο είχε ως προορισμό τη Μιτρόβιτσα, να εισέλθει στο κοσσοβαρικό έδαφος.
Το τρένο, το οποίο ήταν βαμμένο στα χρώματα της Σερβίας και έγραφε «το Κόσσοβο είναι Σερβία», σταμάτησε λίγο πριν εισέλθει στο έδαφος του Κοσσόβου από τις ειδικές δυνάμεις της κοσσοβαρικής αστυνομίας (ROSU), αναγκάζοντας τον κ. Nikolic να το ανακαλέσει πίσω στο Βελιγράδι.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Isa Mustafa, υποστήριξε ότι το τρένο ήταν ένα μήνυμα κατοχής από τη σέρβικη κυβέρνηση.
«Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις, εάν χρειαστεί, για να σώσουμε τους Σέρβους από μια πιθανή σφαγή.
Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση, αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου κανείς δε μπορεί να υποχωρήσει.
Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε κάθε ικμάδα σερβικού εδάφους και κάθε πολίτη.
Όλοι συμφωνούμε σε αυτό και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας δοκιμάσει», δήλωσε νωρίτερα ο Σέρβος Πρόεδρος.
Το Κόσσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία το θεωρεί ακόμα μέρος της επικράτειάς της και στηρίζει τη σέρβικη μειονότητα στην περιοχή.
Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Σερβία υποχρέωσαν το Βελιγράδι να αποσύρει τα στρατεύματά του το 1999, ενώ είχαν σκοτωθεί 10 χιλιάδες Αλβανοί στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ έχει ακόμα 5.000 στρατιώτες στο Κόσσοβο για να διατηρεί την εύθραυστη ειρήνη.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου είναι πάνω από το 90% του πληθυσμού του 1,8 εκ. ανθρώπων.
Στο βόρειο Κόσσοβο όπου βρίσκεται η Μιτροβίτσα όπου κατοικούν 40 με 50 χιλιάδες Σέρβοι, μία μειονότητα που δεν θεωρεί την Πρίστινα πρωτεύουσά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης