Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάβει το «πράσινο φως» για την απόκτηση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάβει το «πράσινο φως» για την απόκτηση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη
Πόσα χρήματα θέλει η νέα εταιρεία - Τι θα κάνουν όσοι διαφωνούν με το σχέδιο της απόφασης
Η αγορά και η συμπεριφορά των καταναλωτών θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο στάδιο υλοποίησης της εξαγοράς του ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη καθώς οι ανταγωνίστριες αλυσίδες σουπερ μάρκετ δείχνουν τη… δύναμη τους εντείνοντας τον ανταγωνισμό με προσφορές σε βασικά είδη διατροφής που σκοπό έχουν να κρατήσουν την πελατεία που έφυγε από την αλυσίδα σουπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου.
Τα διαδικαστικά θέματα και ειδικότερα ο χρόνος έκδοσης της απόφασης από το Πρωτοδικείο της Αθήνας για τη συμφωνία Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο είναι το μικρότερο, υποστηρίζει στέλεχος που παρακολουθεί την υλοποίηση της συμφωνίας.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι - προμηθευτές της Μαρινόπουλος που δεν έδωσαν την έγκριση τους στο σχέδιο σωτηρίας έχουν το δικαίωμα να υλοποιήσουν το σχέδιο τριτανακοπών και να εναντιωθούν στη συμφωνία διεκδικώντας το συνολικό ποσό της οφειλής από τη νέα εταιρεία.
Έγκριτοι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα που να δικαιώνουν όσους επιλέξουν να εναντιωθούν στην δικαστική απόφαση που ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης.
Το τεχνικό πρόβλημα είναι ότι το δικαίωμα τριτανακοπής μπορεί να υποβληθεί μετά την ημερομηνία 14ης Φεβρουαρίου που η αρχική συμφωνία την είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για τη υλοποίηση του σχεδίου. Αξιόπιστη πηγή θεωρεί ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί εκτιμώντας ότι θα πέσουν και οι υπογραφές μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Πηγή από τον όμιλο Μαρινόπουλο υποστηρίζει ότι πρέπει να εισέλθουμε στο στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας για να αρχίσει η χρηματοδότηση της νέας εταιρείας.
Πρόσθεσε ότι τα καταστήματα πρέπει να εφοδιαστούν άμεσα έτσι ώστε η νέα εταιρεία να αρχίσει να τροφοδοτεί τα καταστήματα με εμπορεύματα Υπογράμμισε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν οι πελάτες στα καταστήματα, διότι σε άλλη περίπτωση το κόστος προσέλκυσης των καταναλωτών θα αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον.
Όλοι γνωρίζουν ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση έχει ολοκληρωθεί καθώς οι συμμετέχοντες έβαλαν ότι τους αναλογούσε, η οποία να σημειωθεί ανήλθε περίπου στα 80 εκατ ευρώ και ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι πληρωμές των εργαζόμενων για τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά και το υπόλοιπο της καταβολής της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει από τη νέα εταιρεία.
Μόνο η καταβολή των αποδοχών εκτιμάται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.
Ο εφοδιασμός των καταστημάτων είναι προφανές ότι θα χρηματοδοτηθεί και από τους προμηθευτές οι οποίοι να σημειωθεί αποδέχθηκαν το «κούρεμα» των οφειλών για να προχωρήσειτο σχέδιο. Η συμμετοχή των τραπεζών θεωρείται βέβαιη και οι… ενέσεις ρευστότητας που θα πρέπει να δεχθεί η νέα εταιρεία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ ευρώ.
Το μόνο τυπικό εμπόδιο που απομένει είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας, διερευνώντας θέματα όπως της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της αρμόδιας ομάδας που ασχολήθηκε με το θέμα έχει προτείνει το κλείσιμο 26 καταστημάτων του ομίλου Μαρινόπουλου στην Αττική και το δεύτερο ζήτημα που θέτει προς την πλευρά Σκλαβενίτη είναι να διατηρηθεί η συνεργασία των μικρών προμηθευτών που είχαν με τη Μαρινόπουλος να συνεχισθεί για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ή να διευκολυνθεί η αναζήτηση άλλων συνεργασιών.
Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η συμφωνία θα κριθεί από την αγορά και κυρίως από τη δυνατότητα της διοίκησης του Ομίλου Σκλαβενίτη να φέρει πίσω τους καταναλωτές που έφυγαν από τα άδεια καταστήματα του ομίλου Μαρινόπουλου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης