Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Trump» η διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA

«Στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Trump» η διαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA
Προεκλογικά ο κ. Trump είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τη συμφωνία ως «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ»…
Τις πρώτες ημέρες μετά την ορκωμοσία (στις 20 Ιανουαρίου 2017) του Donald Trump αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (North American Free Trade Agreement, NAFTA), σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Globe and Mail.
Το μέσο ενημέρωσης επικαλείται πηγές της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου, οι οποίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, έχει ήδη ενημερώσει τον Καναδά για την εκκίνηση των συνομιλιών.
Σύμφωνα με την G&M, η κυβέρνηση Trump «επιθυμεί να συζητήσει τους κανόνες προέλευσης και τον ανεξάρτητο μηχανισμό επίλυσης διαφορών», δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που υπεγράφη το 1994 μεταξύ Καναδά και Η.Π.Α., με το Μεξικό να εισέρχεται αργότερα.
Οι κανόνες προέλευσης αφορούν το κατά πόσο μπορεί ένα προϊόν εκτός NAFTA να εμπορευτεί υπό το καθεστώς της συμφωνίας (αφορολόγητο κλπ).
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Η.Π.Α. θέλει να επιβάλει διασυνοριακό φόρο 35% σε ορισμένες πολυεθνικές, σε όσες επιλέγουν να επενδύσουν στο Μεξικό για την ακρίβεια, κάτι που αποτελεί ευθεία παραβίαση της NAFTA.
Να θυμίσουμε ότι προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τη συμφωνία ως «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ»…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης