Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γκότσης (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Βασική εθνική επιλογή η δημιουργία συνθηκών εξόδου στις αγορές

Γκότσης (Επ. Κεφαλαιαγοράς): Βασική εθνική επιλογή η δημιουργία συνθηκών εξόδου στις αγορές
"Oι διαπραγματεύσεις για μια οριστική διευθέτηση του χρέους θα είναι χρονοβόρες και δύσκολες", αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χ. Γκότσης
«Η βασική εθνική επιλογή αυτήν τη στιγμή, που θα πρέπει να υπηρετούν όλες οι ενέργειές μας, είναι η δημιουργία συνθηκών εξόδου στις αγορές για τη μερική και στη συνέχεια στα μέσα του 2018 την ολική αναχρηματοδότηση του χρέους μας», τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χ. Γκότσης.
Υπογραμμίζει δε, πως «η αναγκαιότητα για μια γρήγορη συμφωνία με τους θεσμούς και το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αμφισβητείται από κανέναν» και «αποτελεί τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας μας, η οποία, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες, δείχνει να ανακάμπτει».
«Το βέβαιο είναι ότι θα συνδυασθεί με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς μέσα στο πλαίσιο των βασικών επιλογών και στόχων της οικονομικής πολιτικής», αναφέρει ο κ. Γκότσης.
Εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική διευθέτηση του χρέους θα είναι χρονοβόρες και δύσκολες, αφού συνδέονται, μεταξύ άλλων, και με την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια».
Ακόμη, ο κ. Γκότσης σημειώνει ότι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η ύπαρξη σταθερού πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, οι καλές υποδομές της χώρας, η καλή και γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων από την κρατική μηχανή, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν την απάντηση στον ακριβό και συχνά δυσεύρετο τραπεζικό δανεισμό.
Στη χώρα μας, όπως αναφέρει, «η ανάγκη για ανάπτυξη εργαλείων απευθείας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το κοινό και τους επενδυτικούς οργανισμούς, προέκυψε κυρίως μετά από τις μεγάλες δυσκολίες παροχής ρευστότητας από ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν κυρίαρχο στην αγορά.
Έτσι, εκτός από τις ευκαιρίες για άντληση κεφαλαίων μέσω Venture Capital, τους ΟΣΕΚΑ, τις επενδυτικές εταιρείες κ.λπ., δημιουργήσαμε μια οργανωμένη ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, στην οποία θα προσφεύγουν μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις για να αντλήσουν κεφάλαια.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, υποσχόμενες ότι η αγορά αυτή θα έχει μέλλον.
Για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τις λεγόμενες νεοφυείς, νομοθετήθηκε το ελληνικό κεφαλαιακό Crowdfunding, το οποίο δίνει διέξοδο σε πολλές μικρές δυναμικές επιχειρήσεις να αντλήσουν μικρότερα ποσά απευθείας από το ευρύ επενδυτικό κοινό, αναρτώντας την επενδυτική τους πρόταση σε οργανωμένες πλατφόρμες.
Υπάρχει ακόμη μια πλειάδα χρηματοδοτικών εργαλείων που μελετούμε για εισαγωγή μέσα στον χρόνο στην ελληνική κεφαλαιαγορά και που αφορούν στην έκδοση και στο εμπόριο τίτλων που είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και πέρα από αυτήν όπως η ανάπτυξη του microfinance».
Για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Γκότσης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το γεγονός ότι έχει υποστεί μια σημαντική φθορά τα τελευταία χρόνια ως προς τον τζίρο και την κεφαλαιοποίηση, γεννά εύλογες προσδοκίες για μια δυναμική ανάκαμψη, σε περίπτωση που οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας επαληθευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης