Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καραβίας (Eurobank): Οι τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η οικονομία το 2017 σε τροχιά ανάπτυξης

Καραβίας (Eurobank): Οι τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η οικονομία το 2017 σε τροχιά ανάπτυξης
"Oφείλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας
«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Και οφείλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας "Καθημερινή της Κυριακής", προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε και πολλά για να το πετύχουμε».

Όπως εξηγεί, «πολλές μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν ήδη διορθωθεί», ενώ «παραμένουν εκκρεμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα», κάτι που όπως αναφέρει «κοστίζει στην οικονομία και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Και τελικά η προσπάθεια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη».
Αφού υπογραμμίζει ότι ο «χρόνος είναι εχθρός μας και δεν πρέπει να φτάσουμε στο όριό του»,  καθώς χάνεται η υπομονή, εκτιμά ότι αυτός είναι ο υπαρκτός κίνδυνος, «η ελληνική κοινωνία να  χάσει την υπομονή της, γιατί πολλές ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν και στην πορεία χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν».
Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι το 2017 θα μπορούσε να είναι έτος επιστροφής στης οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα κοντά στο 2,5%, υπενθυμίζει και τις τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Καραβίας, «η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά, παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους.
Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
Η μετατόπιση του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη έστω και αν αυτή συνεπάγεται μια φαινομενικά μικρότερη στήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων.
Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.
Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάσταχτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση.
Έχουμε δεσμευθεί έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος».
Σημειώνει δε, πως «οι τράπεζες έχουν τη βούληση, τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουν τους στόχους, ξεκινώντας από το 2017, κατά τη οποίου θα πρέπει σε συνεργασία με τους πελάτες μας, να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, από τις συνολικά 40 που έχουν προβλεφθεί και είναι ο στόχος έως το τέλος του 2019.
Στη Eurobank δεσμευόμαστε  ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα “κόκκινα” δάνεια δεν υπάρχουν και «οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση».
Μάλιστα, δεν αποκλείει αναδιαρθρώσεις και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, «κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους όπου είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους».
Για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Το 2017, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, μπορεί να είναι ένα έτος ισχυρού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».
Εκτιμά ότι θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό τομέα, που ήδη συμβαίνουν σε ορισμένους κλάδους και «αυτή η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιες επιχειρήσεις μπορούν νε ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον».
Καταλήγοντας ο κ. Καραβίας τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ισχυρότερες, μεγαλύτερες και πιο δυναμικές επιχειρήσεις, όχι μόνο από οικονομικής, αλλά και από κοινωνικές απόψεως.
Μόνον τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, να διαμορφώνουν τις προοπτικές εξωστρεφούς ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές, άρα και να δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους με προσόντα, που θα κρατήσουν Έλληνες επιστήμονες στη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης