Τελευταία Νέα
Οικονομία

EBRD: Το 76% των ελληνικών νοικοκυριών υπέστη σημαντικές απώλειες την 7ετία της κρίσης

EBRD: Το 76% των ελληνικών νοικοκυριών υπέστη σημαντικές απώλειες την 7ετία της κρίσης
Το 92% των ελληνικών νοικοκυριών επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση
Σημαντικές απώλειες στο 76% των ελληνικών νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της περιόδου των Μνημονίων διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο της ύφεσης ως «βαθύ» και «ευρύ».
Τα ελληνικά νοικοκυριά ταλαιπωρήθηκαν την περίοδο 2010 – 2016 λόγω της μείωσης μισθών και συντάξεων, της αύξησης της ανεργίας, της καθυστερημένης καταβολής των μισθών και του περιορισμού των ωρών εργασίας.
Επίσης, διαπιστώνεται πως το 92% των ελληνικών νοικοκυριών επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά εθνικών μειονοτήτων, μεγάλων οικογενειών και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου να δέχονται το μεγαλύτερο «χτύπημα».
Τα νοικοκυριά μονογονεϊκών οικογενειών και χαμηλού εκπαιδευτικού προφίλ προχώρησαν σε μεγαλύτερη μείωση των καταναλωτικών δαπανών - ιδίως σε τρόφιμα και υγεία - έναντι των υπόλοιπων νοικοκυριών.
Σε αντίθετο κλίμα, όσα νοικοκυριά αύξησαν τις ώρες εργασίας ή αναζήτησαν μία πρόσθετη δουλειά, επηρεάστηκαν σε μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση.
Επιπλέον, η έρευνα αναφέρει ότι μόλις ένα στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ικανοποιημένο με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση και μόλις ένα στα τέσσερα με την προσωπική του ζωή, γενικότερα.
Την ίδια, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες δαπάνες και έξοδα.
Η έκθεση της Τράπεζας κάνει λόγο και για «βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τους εγχώριους πολιτικούς θεσμούς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τη Βουλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης