Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Παράλογες και καταστροφικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ - Δε θα χρειαστεί εφαρμογή του «κόφτη»

Τζανακόπουλος: Παράλογες και καταστροφικές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ - Δε θα χρειαστεί εφαρμογή του «κόφτη»
Το Ταμείο επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες «τεχνητής κρίσης» στη διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Παράλογες και καταστροφικές» χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος πως δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του «κόφτη».
Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι παράλογες και καταστροφικές, ενώ επισήμανε σκωπτικά πως «το Ταμείο δε φημίζεται για την ορθότητα των προβλέψεών του» και έχει πέσει πολλές φορές έξω στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε εκ νέου το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει, αλλά, πάντως, παρέπεμψε στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου κατέστη σαφές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον σε μέτρα».
Ο ίδιος κάλεσε το Ταμείο να κατανοήσει πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα και άλλα μέτρα.
Το Ταμείο επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες «τεχνητής κρίσης» στη διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε πως «η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με διαρροές και αυτό το παιχνίδι εντάσσεται στη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης».
Όπως υποστήριξε, είναι παράλογο να επιμένει το Ταμείο πως το πρόγραμμα δε βγαίνει, δεδομένου ότι για πρώτη φορά από το 2010 επιτυγχάνονται όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση πως ο «κόφτης» δε θα ενεργοποιηθεί.
Ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η β’ αξιολόγηση μπορεί να κλείσει όσον αφορά στα επί μέρους τεχνικά ζητήματα, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν το επιτρέπουν.
Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση έκανε μια σκληρή διαπραγμάτευση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος παραδέχτηκε πως «δεν καταφέραμε όλα όσα θέλαμε, δεν καταφέραμε να βάλουμε τέλος στη λιτότητα».
Ωστόσο, τόνισε πως η διαπραγμάτευση δεν γίνεται για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, αλλά αποτελεί «κοινωνική και οικονομική αναγκαιότητα».
Αξίζει να αναφερθεί πως, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προκύψουν ποινικές διώξεις από τη δικαστική διερεύνηση για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα.
«Αποδείχθηκε ότι το τρίγωνο της διαπλοκής ζούσε και βασίλευε για πάνω από 3 δεκαετίες στη χώρα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης