Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την επάνοδό του στην εξουσία με αναπόφευκτο σύμμαχο τον Berlusconi ετοιμάζει ο Renzi

Την επάνοδό του στην εξουσία με αναπόφευκτο σύμμαχο τον Berlusconi ετοιμάζει ο Renzi
Για να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Renzi θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα Forza Italia του 80χρονου Silvio Berlusconi
Την επάνοδό του στην εξουσία επιχειρεί ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi μετά από απόφαση του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που «ανοίγει» το δρόμο στην προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ιταλία εντός του 2017.
Όμως, η επιστροφή του Renzi στην πρωθυπουργία θα εξαρτηθεί από τον τετράκις πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi.
Ως γνωστόν, ο 42χρονος Renzi παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 λόγω της απόρριψης από τον ιταλικό λαό με δημοψήφισμα, των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας που προωθούσε με στόχο την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές στην Ιταλία, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να ακυρώσει μέρος ενός νέου εκλογικού νόμου που είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας, καθιστά αρκετά πιθανή την προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2017 με αναλογικό σύστημα παρόμοιο με αυτό που «έδωσε» 50 κυβερνήσεις εντός 50 ετών στη μεταπολεμική Ιταλία.
Με αυτό το εκλογικό σύστημα εν ισχύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi θα είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όντας υποχρεωμένο να προσφύγει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εξασφάλιση πλειοψηφίας εδρών στη Βουλή.
Το ευρωσκεπτικιστικό, λαϊκιστικό «Κίνημα των 5 Αστέρων» που χαίρει της εκτίμησης πολλών εκατομμυρίων Ιταλών, έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του σε οιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό.
Αυτό σημαίνει, ότι για να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Renzi θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα Forza Italia του 80χρονου Silvio Berlusconi, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη το 2013.
Στις δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του Renzi και το Κίνημα των 5 Αστέρων εμφανίζονται ισοδύναμα με προτίμηση από το 30% των ψηφοφόρων έκαστο, με το Forza Italia να συγκεντρώνει 12% και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά να συγκεντρώνει περί το 10%, δίχως όμως πιθανότητα συμμαχίας με τον Renzi.
Renzi και Berlusconi είχαν συγκυβερνήσει ήδη από το 2013, μια συμμαχία που κατέρρευσε το 2015 λόγω διαφωνιών των δύο πολιτικών ανδρών για τον καταλληλότερο υποψήφιο νέο πρόεδρο της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης