Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πώς σχεδιάζουν να κινηθούν οι διεθνείς τράπεζες, ενόψει του Brexit

Reuters: Πώς σχεδιάζουν να κινηθούν οι διεθνείς τράπεζες, ενόψει του Brexit
Ο αντίκτυπος στις τράπεζες από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε.
Σε προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να μετακινήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προχωρήσει διεθνείς τράπεζες, στον απόηχο της απόφασης της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτές οι προειδοποιήσεις εγκυμονούν κινδύνους για τον χαρακτήρα του Λονδίνου ως «χρηματοπιστωτικό κέντρο», εκτιμά το πρακτορείο Reuters, σε σχετικό δημοσίευμά του.
Πολλά κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εργάζονται το τελευταίο εξάμηνο πάνω σε σχέδια για το πώς θα κινηθούν μετά το Brexit, σημειώνει το Reuters, που δημοσιεύει τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με αυτά τα σχέδια, ανά τράπεζα.

HSBC
Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής HSBC, Stuart Gulliver, δήλωσε πως η τράπεζα θα μετακινήσει περίπου 1.000 άτομα στο Παρίσι. Σημειώνεται πως αυτά τα 1.000 άτομα «φέρνουν» στην HSBC το 1/5 των εσόδων της από δραστηριότητες trading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Barclays
Ο Jes Staley, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Barclays, ανέφερε στο BBC Radio, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, πως η τράπεζα θα διατηρήσει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία, μετά το Brexit, προσθέτοντας πως οι όποιες αλλαγές στον τρόπο δραστηριοποίησης της τράπεζας θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή με καλή γνώση του ζητήματος, η Barclays σκέφτεται να μετακινήσει την έδρα της στο Δουβλίνο, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

UBS
Το Brexit ενδέχεται να επηρεάσει το 1/5 των υπαλλήλων της ελβετικής τράπεζας UBS στο Λονδίνο, ήτοι 1.000 υπαλλήλους, ανέφερε ο Axel Weber, πρόεδρος της τράπεζας.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti τόνισε πως η UBS έχει έναν βαθμό ευελιξίας, σε περίπτωση που φανεί ότι το «προπύργιό» της στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνει την δυνατότητα να λειτουργεί σε όλη την Ε.Ε., μετά το Brexit.
Επιπλέον, η UBS έχει δημιουργήσει μία τράπεζα στη Φρανκφούρτη, όπου και θα μετακινήσει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, ενώ αρχικά σχεδιάζει ως έδρα για αυτές να είναι το Λονδίνο.

Credit Suisse
Ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως η τράπεζα είναι σε αρκετά καλή θέση να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του Brexit και ότι θα επηρεαστεί σε μικρό βαθμό, περίπου 15% με 20%.

Lloyds
Η βρετανική Lloyds, που αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία θυγατρική σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σκέφτεται να δημιουργήσει μια θυγατρική στη Φρανκφούρτη.

Goldman Sachs
Η αμερικανική επενδυτική Goldman Sachs εξετάζει να μετακινήσει ακόμα και 1.000 υπαλλήλους της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις του Brexit.
Η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού στο Λονδίνο κατά το ήμισυ, σε 3.000, και μετακίνηση βασικών λειτουργιών στη Νέα Υόρκη και την ηπειρωτική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη.
Εξετάζει, επίσης, να μετακινήσει στη γερμανική πόλη και ορισμένα assets.

Morgan Stanley
Σύμφωνα με πηγές, η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley έχει εντοπίσει πολλούς από τους ρόλους που θα πρέπει να μετακινήσει από τη Βρετανία, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Morgan Stanley θα πρέπει να μετακινήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στις πωλήσεις, το trading, τη διαχείριση κινδύνου και το νομικό τμήμα.

Citigroup
Η Citigroup έχει επίσης εντοπίσει ποιους ρόλους θα μετακινήσει εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και έχει μια μεγάλη τραπεζική μονάδα στο Δουβλίνο.

JPMorgan
Η αμερικανική JPMorgan ίσως αναγκαστεί να μετακινήσει 4.000 από τους 16.000 υπαλλήλους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η χώρα χάσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, προειδοποίησε ο Jamie Dimon, CEO της τράπεζας, τον Ιούνιο.
Μόλις τις περασμένες ημέρες, ωστόσο, μιλώντας από το Νταβός σημείωσε πως «φαίνεται ότι θα υπάρξουν περισσότερες μετακινήσεις θέσεων εργασίας από ό,τι ελπίζαμε».

BofA
Η Bank of America δήλωσε τον Αύγουστο ότι οι επιχειρήσεις και τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά και να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος, αν η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσει τη δυνατότητα των βρετανικών θυγατρικών να δραστηριοποιούνται στην ένωση. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης