Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκ νέου σε επικίνδυνη περιδίνηση η Ελλάδα - Το φιάσκο στο Eurogroup έφερε πτώση σε μετοχές και 10ετές ομόλογο

Εκ νέου σε επικίνδυνη περιδίνηση η Ελλάδα - Το φιάσκο στο Eurogroup έφερε πτώση σε μετοχές και 10ετές ομόλογο
Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προειδοποιεί για ακόμα μία φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 
Εκ νέου σε επικίνδυνη περιδίνηση βρίσκεται η Ελλάδα.
Το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου κατέληξε σε «απόλυτο φιάσκο», οι διαπραγματεύσεις με θεσμούς και εταίρους κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας ελληνικό χρηματιστήριο και ομολόγα, και η χώρα βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο χείλος της καταστροφής.
Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση το ανεξάρτητο δίκτυο zerohedge.com, μια περιγραφή που, αν και χαρακτηρίζεται «καταστροφολογική», σίγουρα δεν απέχει την πραγματικότητα.
Ο μεγαλύτερος τιμωρός της Ελλάδας, Wolfgang Schaeuble, κατέστησε σαφές πως δε θα υπάρξει εκταμίευση δόσης για τη χώρα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει όλα τα συμπεφωνημένα, κάτι που - όπως είπε - δεν έχει κάνει ακόμα.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί εκ νέου για το ελληνικό χρέος, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και «έτοιμο να εκραγεί» στο 275% επί του ΑΕΠ το 2060.
Στον ίδιο ορίζοντα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM) βλέπει μείωση του λόγου κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, με βάση μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους που η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το 2018, ήτοι μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.
Οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται εδώ και μήνες, χωρίς να εξυφαίνεται συμφωνία.
Το σκηνικό είναι γνώριμο και έχει αναθερμάνει τους φόβους για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης στην Ελλάδα, μια χώρα που το 2015 αναγκάστηκε να υπογράψει νέο μνημόνιο για να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Το χειρότερο σενάριο, ένα σενάριο διόλου απίθανο πλέον, είναι αυτό ενός 4ου προγράμματος διάσωσης, ενός τέταρτου μνημονίου, που σίγουρα θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στα άκρα…
Το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδα αυξήθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, κατά 21 μονάδες βάσης, την ώρα που οι μετοχές υποχώρησαν κατά 3,64%.
«Εν τω μεταξύ η χώρα φαίνεται πως θα παραμείνει σε αδιέξοδο έως ότου η Ελλάδα είτε ξεμείνει από χρήματα και οδηγηθεί σε νέα κοινωνική κρίση και διάσωση, είτε η Κίνα ή η Ρωσία την αγοράσουν σε μια δημοπρασία ή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία», σχολιάζει αιχμηρά το Zerohedge.

Η πορεία του ελληνικού 10ετούς ομολόγου 



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης