Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fratzscher (DIW): Θέμα χρόνου η διαγραφή του ελληνικού χρέους που θα ονομαστεί αναδιάρθρωση

tags :
Fratzscher (DIW): Θέμα χρόνου η διαγραφή του ελληνικού χρέους που θα ονομαστεί αναδιάρθρωση
Το Grexit είναι η χειρότερη επιλογή - Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί υποστηρίζει ο Marcel Fratzscher
Την θέση πως δεν υπάρχει εναλλακτική για το ελληνικό ζήτημα πέρα από την εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος διατυπώνει ο Marcel Fratzscher, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), ο οποίος υπογραμμίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι για όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η χειρότερη επιλογή.
Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο Fratzscher καλείται να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων του περασμένου Eurogroup όπου οι δανειστές επί της ουσίας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μια σειρά μέτρων για την περίοδο μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι αλλά και των ενστάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το τι συνέπειες θα επιφέρει μέρος αυτών των μέτρων για ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.
Στο ερώτημα αν μπορεί να ξεπεραστεί το δίλημμα αυτό η απάντηση του Fratzscher είναι αρνητική.
«Μακροπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, βραχυπρόθεσμα όμως έχουν οικονομικό κόστος για τους κοινωνικά αδύναμους.
Και αυτό είναι το δίλημμα.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σωστές αλλά για τα επόμενα ένα, δύο χρόνια οι άνθρωποι, και προπαντός αυτοί που είναι κοινωνικά αδύναμοι, θα υποστούν στερήσεις.
Δεν βλέπω καμία εναλλακτική παρά να συνεχιστεί το πρόγραμμα.
Συνεπώς, η διένεξη μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί.
Επίσης, βλέπω την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και πέραν του 2018» επισημαίνει ο Fratzscher, ο οποίος υποστηρίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι για όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η χειρότερη επιλογή.
«Μια έξοδος δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της.
Ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι.
Τουναντίον, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε ο Fratzscher, υπογραμμίζοντας ότι «o γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα».
«Πρόκειται για μια διαδικασία ούτε δύο, ούτε πέντε, αλλά τουλάχιστον δέκα ακόμη ετών.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η τρόικα, ούτε το ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση και οι κρατικοί θεσμοί οι οποίοι δεν υπηρετούν τους πολίτες τους.
Και σε τελική ανάλυση - αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν» τόνισε ο Fratzscher.
Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν πιο λογικό να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ο Fratzscher διαφωνεί.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όταν δύο αδέρφια τσακώνονται τότε έχουν ανάγκη από κάποιον διαιτητή - γιατί δύσκολα μπορούν να επιβάλουν ο ένας στον άλλον πειθαρχία.
Για αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του ΔΝΤ ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος, σχετικά αυτόνομος θεσμός που διαθέτει τεχνογνωσία.
Το Ταμείο έχει δίκιο, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών με την προϋπόθεση ότι πριν από τη συζήτηση αυτού του θέματος η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα.
Το βρίσκω σωστό.
Δεν μπορεί να ζητά χρήματα και να αρνείται μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για έναν συμψηφισμό.
Είμαι πεπεισμένος ότι η διαγραφή χρέους, η οποία θα ονομαστεί αναδιάρθρωση, είναι θέμα χρόνου» ανέφερε ο Fratzscher, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να μετεξελιχθεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που δεν θα παρέχει μόνο δάνεια αλλά και που θα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει προγράμματα.
«Όμως για να διαδραματίσει αυτό το ρόλο επιβάλλεται να διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
Θα πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία για θέματα που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική και για διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτη.
Τέτοιου είδους τεχνογνωσία του λείπει προς το παρόν πλήρως.
Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου θεσμού που σε αντίθεση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα εξετάζει από μια άλλη σκοπιά και ολότελα ανεξάρτητα τα προγράμματα θα ήταν θεμιτή» τόνισε ο Fratzscher, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να θεσπιστεί το αξίωμα ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα προΐσταται αυτού του θεσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης