Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Πρωτόγνωρο να ζητείται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Παυλόπουλος: Πρωτόγνωρο να ζητείται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Marcelo Rebelo de Sousa, στο πανεπιστήμιο της πόλης Κοΐμπρα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Παυλόπουλος: Να αλλάξει αμέσως η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη - Αισιοδοξούμε για το μέλλον

Την θέση πως είναι αναγκαίο να αλλάξει άμεσα η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.
Σε συνέντευξη του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario De Noticias ο κ.Παυλόπουλος υποστηρίζει πως Ελλάδα και Πορτογαλία «μπορούν και πρέπει να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος αποπροσανατολισμός της όλης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε της Ευρωζώνης».
«Ελλάδα και Πορτογαλία - αναζητώντας φυσικά και άλλους συμμάχους - μπορούμε να καταδείξουμε προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι ανάγκη να αλλάξει αμέσως η εφαρμοζόμενη σήμερα, εν πολλοίς αδιέξοδη, συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας.
Αυτή η πολιτική θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια οικονομική πολιτική, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης καθώς και της κρίσης χρέους με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό και αν πραγματικά η ΕΕ υπήρξε αλληλέγγυα, ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε πως «εμείς οι Έλληνες κάνουμε το καθήκον μας όχι γιατί προσδοκούμε ανταλλάγματα αλλά διότι αυτό επιβάλλει ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατία μας».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, αναμένουμε ως Ελλάδα από την ΕΕ πιο έγκαιρα αντανακλαστικά ιδίως αφενός ως προς την μετεγκατάσταση των προσφύγων σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί.
Και αφετέρου, ως προς την διάκριση μεταξύ προσφύγων και παρανόμων μεταναστών.
Και τούτο διότι οι τελευταίοι υπάγονται πολύ περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το Άσυλο και όχι στην νομοθεσία περί προσφύγων, οπότε και ο επαναπατρισμός τους στις χώρες τους με πρωτοβουλία των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ καθίσταται ευχερέστερη» υποστήριξε ο ΠτΔ, ο οποίος έκανε λόγο και για «έλλειψη αλληλεγγύης από πλευράς ορισμένων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα εντελώς ασυμβίβαστα με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
«Θυμίζω δε ότι η αρχή της αλληλεγγύης, και στον τομέα των προσφύγων αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου, ήτοι κανόνα η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται κυρώσεις, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι με τεράστιες θυσίες, πορευόμαστε αταλάντευτα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης».
«Φυσικά και αισιοδοξούμε για το μέλλον της Ελλάδας.
Τούτο όμως εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των εταίρων μας και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να κατανοήσουν και τις θυσίες του Ελληνικού λαού και το γεγονός ότι, όπως ήδη ανέφερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία.
Και αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας.
Αφορά το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης