Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Σχεδιάζουμε μια ευρωπαϊκή bad bank με στόχο την αγορά 250 δισ. NPLs - Δόση στην Ελλάδα μόνο με ΔΝΤ

Regling (ESM): Σχεδιάζουμε μια ευρωπαϊκή bad bank με στόχο την αγορά 250 δισ. NPLs - Δόση στην Ελλάδα μόνο με ΔΝΤ
Θα είναι το πρώτο σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης των NPLs στην Ευρωζώνη
Νέα τροπή που σίγουρα αποτελεί θετική είδηση για τις ελληνικές τράπεζες λαμβάνει η υπόθεση των προβληματικών δανείων στην Ευρώπη.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, του ESM, K. Regling "σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank, κακής τράπεζας, η οποία θα αναλάβει μέρος των προβληματικών δανείων από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Αυτή η bad bank θα χρειαστεί κρατική στήριξη, ανέφερε ο K. Regling, μιλώντας σε τραπεζικό σεμινάριο στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο www.bankingnews.gr, η λύση της πανευρωπαϊκής bad bank χωρίς καμία αμφιβολία είναι πολύ θετική, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν τρία μεγάλα εμπόδια:
1) Να συμφωνήσει η Γερμανία, η οποία είναι αυστηρή με τα ζητήματα της τραπεζικής ενοποίησης
2) Να συμφωνήσουν όλες οι χώρες στον τρόπο χρηματοδότησης της bad bank, η οποία με κόστος αγοράς πχ 20% της ονομαστικής αξίας χρειάζεται τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ κεφάλαιο
3) Απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να δημιουργηθεί μια bad bank και είναι μάλλον απίθανο, ακόμη και αν υπάρξει πρωτοβουλία, να προλάβει τα stress tests του Οκτωβρίου του 2018


Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank θα απορροφήσει τον υψηλό όγκο των επισφαλών δανείων που επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς σε διάφορες χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ θα είναι μια "πολύτιμη" κίνηση για να βελτιωθεί την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.
Ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων» που θα διευκολύνει την εκμετάλλευση των εν λόγω χαρτοφυλακίων ήταν πρόταση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Ο Klaus Regling χαιρέτισε τις προτάσεις της ΕΒΑ και κάλεσε τις χώρες να παράσχουν κάποιου είδους δημόσιας στήριξης για τον ευρωπαϊκό φορέα.
"Η συμμετοχή του δημόσιου τομέα είναι μάλλον απαραίτητη", είπε, προσθέτοντας ότι ο νέος φορέας θα έχει ως στόχο την απόκτηση μέχρι και 250 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες της ΕΕ.
Το σχέδιο της ΕΒΑ πάντως δεν προβλέπει την ανταλλαγή τραπεζικών κινδύνων μεταξύ των κρατών της ΕΕ, δήλωσε ο Regling, υπογραμμίζοντας ότι «πολιτικά είναι ένα πλεονέκτημα».
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει εκφράσει μεγάλη αντίθεση με τα σχέδια για κοινή χρήση τραπεζικών κινδύνων, φοβούμενη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώνουν το λογαριασμό της τραπεζικής διάσωσης σε άλλες χώρες.
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο επίπεδο των επισφαλών δανείων στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ.



Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διορία έως τις 28 Φεβρουαρίου που έδωσε η ΕΚΤ να παρουσιάσουν σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αρχές δείχνουν αποφασισμένες να πιέσουν τους τραπεζίτες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία φτάνουν περίπου στα 900 δισ. σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν αποφύγει να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες πρόβλημα διότι φοβούνται πως οι διαγραφές δανείων θα οδηγήσουν σε ζημιές και αυτές σε περιορισμό τόσο των μερισμάτων όσο και των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών.
 Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προσπαθεί με διάφορους τρόπους (ποσοτική χαλάρωση, παροχή νέων χαμηλότοκων δανείων προς τις τράπεζες) να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, συνεπώς η τακτική των εμπορικών τραπεζών έρχεται σε αντίθεση με τη νομισματική πολιτική της.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε ανέλθει στα τέλη του 2015 στο 7,1% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες της Ευρωζώνης, δηλαδή είναι σχεδόν πενταπλάσια απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Regling (ESM): Επόμενη δόση προς την Ελλάδα μόνο με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

H καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα απελευθερωθεί μόνον αν το ΔΝΤ αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), Klaus Regling.
Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος από την πλευρά του ESM, η καταβολή της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος από τους Ευρωπαίους πιστωτές θα καταστεί δυνατή μόνον αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να συμμετάσχει και αυτό στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ έχει προγραμματίσει να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 2017.
Σύμφωνα με τον Regling, δεν ζητείται από το ΔΝΤ η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα απαραιτήτως με κεφάλαια, αλλά απαιτείται η συμμετοχή του σε επίπεδο τεχνικής εξειδίκευσης.

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:04, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης