Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση Regling για bad bank είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα χρειάζεται έως 112 δισ. κεφάλαια

Η πρόταση Regling για bad bank είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα χρειάζεται έως 112 δισ. κεφάλαια
Οι ελληνικές τράπεζες δυστυχώς δεν διαθέτουν καλής ποιότητας κεφάλαια και αυτό συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.
Η πρόταση Regling του επικεφαλής του ESM να σχεδιαστεί μια πανευρωπαϊκή bad bank είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς θα έλυνε το πρόβλημα συλλογικά.
Τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα στην Ευρώπη φθάνουν τα 900 δισεκ. εκ των οποίων 368 δισεκ. στην Ιταλία και 116 δισεκ. στην Ελλάδα.
Μια bad bank θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή πρόταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που κλυδωνίζουν το ευρωπαϊκό banking και ειδικά τις τράπεζες τις νοτίου Ευρώπης.
Όμως η πρόταση Regling που αποδέχεται και η ΕΒΑ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή πάσχει σε τρία βασικά προβλήματα.

1)Θα πρέπει να πειστούν τα κράτη να χρηματοδοτήσουν την νέα bad bank.
Θεωρητικά οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και ειδικά η Γερμανία και οι χώρες της βορείου Ευρώπης επειδή δεν έχουν πρόβλημα με τα προβληματικά δάνεια προφανώς δεν θα δεχθούν να συμμετάσχουν με νέα κεφάλαια.

2)Τα κράτη της Ευρωζώνης όμως θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ESM να δανειστεί από τις αγορές ώστε να χρηματοδοτήσει κεφαλαιακά την bad bank.
Εάν όμως αυτό συμβεί η πιστοληπτική διαβάθμιση του ESM θα μειωθεί και γενικώς ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα έχει χρηματοδοτήσει όχι κράτη αλλά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα τα χειρότερης ποιότητας, τα κόκκινα δάνεια.

3)Σε μέσους όρους το coverage ratio στην Ευρώπη βρίσκεται στο 55% όπερ σημαίνει ότι για να μην ζημιωθούν οι τράπεζες κατά την πώληση των προβληματικών δανείων θα πρέπει να αγοράσει ο ESM σε τιμές 45% της ονομαστικής αξίας.
Κατά τον Regling η νέα bad bank θα μπορούσε να αγοράσει προβληματικά δάνεια έως 250 δισεκ. που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει 112 δισεκ. κεφάλαια ή τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ.
Στην Ελλάδα για να μην ζημιωθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες θα πρέπει να αγοράσει π.χ. ο ESM στην τιμή 40% της ονομαστικής αξίας.
Μόνο για την Ελλάδα εάν αγόραζε 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα χρειαζόταν 20 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο. 
Τα 20 δισεκ. θα δίδονταν ως κεφαλαιακό bonus στις τράπεζες και το ερώτημα είναι η Ευρώπη έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να δώσει κεφαλαιακό bonus 20 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες;

Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν 116 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 19,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία.
Ο συνδυασμός αυτός μειώνει ποιοτικά την κεφαλαιακή στάθμη των ελληνικών τραπεζών και τις καθιστά επιρρεπείς….
Οι ελληνικές τράπεζες δυστυχώς δεν διαθέτουν καλής ποιότητας κεφάλαια και αυτό συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης