Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακριβά αγόρασαν οι ιδιώτες την ηλεκτρική ενέργεια από τις δημοπρασίες

Ακριβά αγόρασαν οι ιδιώτες την ηλεκτρική ενέργεια από τις δημοπρασίες
Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στη μεσαία τάση...
Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών, η μεγάλη διάρκεια αλλά και η άνοδος της τιμής σε επίπεδα που θεωρούνται οριακά σε ότι αφορά το περιθώριο που έχουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής (31/1) δημοπρασίας ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ.
Έτσι η πρώτη δημοπρασία του 2017 και η δεύτερη από την καθιέρωση του συγκεκριμένου εργαλείου ανοίγματος της αγοράς, εξελίχθηκε σε παιχνίδι για γερά νεύρα.
Διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες, έγιναν πάνω από 2.000 «χτυπήματα» και η τιμή ανέβαινε κατά μόλις 1 λεπτό του ευρώ ανά τρία λεπτά, όσο δηλαδή διαρκούσε κάθε μια από τις παρατάσεις που επιτρέπει το σύστημα.
Τελικώς η τιμή κατακύρωσης έφθασε και τα 41,14 ευρώ/MWh με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 3,77 ευρώ, ενώ από τους 14 παίκτες που συμμετείχαν στη δημοπρασία, δύο δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες ηλεκτρισμού που ζήτησαν στις τιμές που είχαν θέσει ως όριο για τα χτυπήματα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας παίκτης που ζητούσε 13 MWh βγήκε εκτός παιχνιδιού στα 39,1 ευρώ/MWh και ένας άλλος που ζητούσε μόλις 1 MWh, βγήκε εκτός στα 40,8 ευρώ/MWh.
Οι τρεις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, δηλαδή η Protergia, η Elpedison και ο Ήρωνας, προφανώς πήραν και τις μεγαλύτερες από τις ποσότητες που κατακυρώθηκαν, δηλαδή 33 MWh, έναντι 41,05 ευρώ/MWh, 31 MWh έναντι 41,06 ευρώ και 20 MWh έναντι 41,05 ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό ποια από αυτές τις ποσότητες αντιστοιχεί σε κάθε μια από τις εταιρίες.
Στην υψηλότερη τιμή δηλαδή 41,14 ευρώ κατακυρώθηκαν 9 MWh, ενώ τρεις από τους συμμετέχοντες, προφανώς μικρότερες εταιρίες προμήθειας πήραν 6 MWh.

Πιο σκληρός ο ανταγωνισμός στη μέση τάση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή όπως διαμορφώθηκε περιορίζει τα περιθώρια ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών όσο και κυρίως με τη ΔΕΗ ειδικά στους καταναλωτές της μέσης τάσης, όπου η ΔΕΗ πουλά γύρω στα 50 - 52 ευρώ/MWh.
Με την τιμή της ενέργειας από τα ΝΟΜΕ να φθάνει κοντά στα 57 ευρώ/MWh μετά τις προσαυξήσεις που προκύπτουν από τη χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ και από τα ΑΔΙ, ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολος.
Ωστόσο οι ιδιωτικές εταιρίες, ειδικά οι μεγάλες επιθυμούν να διατηρήσουν το μίγμα των καταναλωτών που έχουν ήδη διαμορφώσει, ενώ συνεχίζουν να έχουν περιθώρια επέκτασης τους στην οικιακή κατανάλωση όπου η τιμή φθάνει στα 80 ευρώ/ MWh.
Εξάλλου καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο της τιμής ήταν και η αντιπαράθεση μεταξύ μικρών και μεγάλων προμηθευτών, καθώς οι μεγάλοι που έχουν περιθώρια λόγω της δραστηριοποίησης τους σε όλες τις κατηγορίες των πελατών, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ασκήσουν πιέσεις στους μικρούς προμηθευτές που δραστηριοποιούνται μόνο στη μέση τάση.
Εξάλλου σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις με τη χθεσινή άνοδο της τιμής των ΝΟΜΕ οι εταιρίες προεξόφλησαν την αποκλιμάκωσης της τιμής μετά την κατάργηση από την 1η Μαΐου των προσωρινών ΑΔΙ, η οποία θα δώσει ένα περιθώριο της τάξης των 4 ευρώ στους παίκτες να διαμορφώσουν τις τελικές τιμές τους στην αγορά.

Καταλυτικός ο ρόλος της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ

Πάντως σημαντικό ρόλο θα παίξει το επόμενο διάστημα η χρέωση των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ, η οποία εφόσον παραμείνει στα υψηλά επίπεδα που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο θα περιορίσει το περιθώριο κινήσεων των εταιριών προμήθειας.
Ένας ακόμη παράγοντας που συνετέλεσε στην άνοδο της τιμής της δημοπρασίας ήταν βεβαίως και η Οριακή Τιμή του Συστήματος, η οποία τον Ιανουάριο λόγω της αυξημένης ζήτησης ξεπέρασε για πολλές ημέρες τα 120 ευρώ/MWh.
Πάντως έντονη είναι η κριτική στην επιλογή να διατεθούν στη χθεσινή δημοπρασία μόλις 145 MWh, ποσότητα που προβλέπεται και για την επόμενη δημοπρασία του Απριλίου.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος ανόδου της τιμής που οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ.
Μάλιστα σημείωναν ότι η επιλογή αυτή ενδέχεται να οδηγήσει εκ νέου στο «κλείσιμο» της αγοράς, όπως έγινε το Δεκέμβριο και οι αρμόδιες αρχές να έρθουν αντιμέτωπες με ακόμη ισχυρότερες πιέσεις από τους δανειστές.

Το όφελος από τα ΝΟΜΕ πρέπει να περάσει στους καταναλωτές

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η τιμή των ΝΟΜΕ όπως διαμορφώθηκε στη χθεσινή δημοπρασία πρέπει να θεωρείται ικανοποιητική τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους ιδιώτες προμηθευτές.
Και τούτο διότι η τιμή της ενέργειας από τη δημοπρασία είναι κατά 7-10 ευρώ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος για το 2017.
Έτσι η ΔΕΗ κερδίζει περί τα 4,5 εκατ ευρώ από την άνοδο της Οριακής Τιμής του Συστήματος σε σχέση με την τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ.
Όσο για τους ιδιώτες προμηθευτές, έχουν περιθώριο να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το όφελος της όλης διαδικασίας θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η άνοδος της τιμής χθες ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής προμηθευτών που δεν στοχεύουν στην εγχώρια αγορά αλλά σε εξαγωγές, όπου το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης