Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nouriel Roubini: Οι 6 λόγοι που θα μπορούσε ο Trump να προκαλέσει χάος στις μετοχές διεθνώς

Nouriel Roubini: Οι 6 λόγοι που θα μπορούσε ο Trump να προκαλέσει χάος στις μετοχές διεθνώς
Οι αγορές έχουν ήδη γίνει επιφυλακτικές και μπορεί να προκληθεί πανικός αν ο προστατευτισμός πολιτικοποιηθεί μέσω νομισματικών πολέμων στο εμπόριο, στα νομίσματα και στους  κεφαλαιακούς ελέγχους.
Τους 6 λόγους που θα μπορούσε η πολιτική Trump να προκαλέσει χάος στις αγορές αναλύει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini
Όταν ο Donald Trump εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι χρηματιστηριακές αγορές κινητοποιήθηκαν εντυπωσιακά.
Οι επενδυτές ήταν αρχικά προβληματισμένοι σχετικά με τις υποσχέσεις του Trump ειδικά με τα δημοσιονομικά κίνητρα, την απελευθέρωση της ενέργειας, της υγείας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της φορολογικής πολιτικής.
Αλλά μπορεί η Trumponomics να στηρίξει τη συνεχή άνοδο των τιμών των μετοχών;
Σε άρθρο του στο Project Syndicate αναφέρει τα εξής
«Είναι περίεργο ότι οι εταιρείες και οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι
Η πολιτική των ρεπουμπλικανικών θα ευνοήσει κυρίως εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες, ενώ δεν θα κάνει σχεδόν τίποτα για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ή να αυξήσει τα εισοδήματα των εργατών.
Σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, σχεδόν τα μισά από τα οφέλη από την προτεινόμενη μείωση των φόρων που προτείνει ο Trump θα πάει στο 1% των πλουσίων…
Το ράλι που προκάλεσε ο Trump στις αγορές αποτελεί μήνα του μέλιτος και ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

1)Οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορεί να ωθήσει τις τιμές μετοχών, αλλά οδήγησε επίσης στην αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, πλήττοντας τις δαπάνες κεφαλαίου και τους τόκους σε ευαίσθητους τομείς όπως η ακίνητη περιουσία.
Εν τω μεταξύ, η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστρέψει περισσότερες από τις θέσεις εργασίας των τεχνοκρατών.
Ο πρόεδρος μπορεί να "διασώσει" 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιντιάνα εκφοβίζοντας και καλοπιάνοντας την εταιρία Carrier με τα κλιματιστικά  αλλά ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ μετά την εκλογή θα μπορούσε να καταστρέψει σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, το πακέτο φορολογικών κινήτρων του Trump  θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι εικάζει η αγορά.
 Όπως αποδείχθηκε στις περιπτώσεις των προέδρων Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους, οι Ρεπουμπλικάνοι σπάνια μπορούν να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσουν τον εταιρικό φόρο, στα εισοδήματα και σε άλλους φόρους, ακόμα και όταν δεν έχουν κανέναν τρόπο για να αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων.
Αν αυτό συμβεί και πάλι υπό Trump, τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξήσουν τα επιτόκια και το δολάριο θα ενισχυθεί πλήττοντας την οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση.

2)Ένας δεύτερος λόγος για τους επενδυτές να περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους είναι το φάντασμα του πληθωρισμού.
Με την αμερικανική οικονομία ήδη κοντά στην πλήρη απασχόληση, δημοσιονομική ώθηση που προωθεί ο Trump θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό περισσότερο από την ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός στη συνέχεια θα αναγκάσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και ταχύτερα αυξάνοντας ταυτόχρονα τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και την αξία του δολαρίου ακόμη περισσότερο.

3)Τρίτον, αυτό το ανεπιθύμητο μείγμα πολιτικής μιας υπερβολικά χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα πλήξει τα εισοδήματα των εργατών και τις προοπτικές απασχόλησης.
Μια στρατηγική προστατευτισμού που ακολουθεί ο Trump στο τέλος θα οδηγήσει σε μείωση των εταιρικών κερδών.
Αν ο Trump επιμείνει στην πολιτική προστατευτισμού θα προκαλέσει αναμφίβολα εμπορικούς πολέμους με τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής που θα επιβάλλουν δασμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Αυτή η δράση - αντίδραση θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα προκαλέσει οικονομίες ζημιές στις αγορές διεθνώς.
Αυτό συνέβη το 1930 με την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ προκάλεσε παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους που επιδείνωσαν τη Μεγάλη Ύφεση μετά το κραχ του 1929
     
4)Τέταρτον, οι ενέργειες του Trump υποδηλώνουν ότι η πολιτική οικονομική παρεμβατισμού της κυβέρνησής του θα κινηθεί πέρα  από τον παραδοσιακό προστατευτισμό.
Ο Trump έχει ήδη δείξει την πρόθεση του ότι στοχεύει στις ξένες δραστηριότητες των επιχειρήσεων με την απειλή των εισφορών στις εισαγωγές, ενώ οι περιορισμοί στην μετανάστευση θα μειώσει την άφιξη νέων ταλέντων.
 Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Edmund Phelps περιέγραψε τις παρεμβάσεις του Trump  στις επιχειρήσεις ως ανάλογες των συντεχνιακών κινήσεων της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.
Πράγματι, αν ο πρώην πρόεδρος Obama είχε αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις με τον τρόπο που Trump θα τον θεωρούσαν  κομμουνιστή αλλά για κάποιο λόγο, ο Trump θα κάνει μεγάλη την Αμερική.
     
5) Πέμπτον, ο Trump αμφισβητεί τις συμμαχίες των ΗΠΑ προσεγγίζει την Ρωσία και ανταγωνίζεται σημαντικές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα.

6)Έκτον ο Trump μπορεί να ακολουθήσει πρακτικές που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Για παράδειγμα, ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση του δολαρίου.
Αλλά τα επιχειρήματα είναι φτηνά και όλα αυτά έχουν μόνο προσωρινή επίδραση στο νόμισμα.
Αυτό σημαίνει ότι Trump θα μπορούσε να λάβει μια πιο ριζοσπαστική και ετεροδόξη προσέγγιση.
Ο Trump θα μπορούσε μονομερώς να παρέμβει για την αποδυνάμωση του δολαρίου, ή να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να περιορίσει τις εισροές κεφαλαίων δολαρίου που συμβάλλουν στην ενίσχυση του.
Οι αγορές έχουν ήδη γίνει επιφυλακτικές και μπορεί να προκληθεί πανικός αν ο προστατευτισμός πολιτικοποιηθεί μέσω νομισματικών πολέμων στο εμπόριο, στα νομίσματα και στους  κεφαλαιακούς ελέγχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης