Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής bad bank και ο Constancio (ΕΚΤ) - Καλεί τα κράτη του ευρώ να το εξετάσουν

Υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής bad bank και ο Constancio (ΕΚΤ) - Καλεί τα κράτη του ευρώ να το εξετάσουν
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα οφέλη από την επίλυση του προβλήματος των NPLs είναι αδιαμφισβήτητα
Υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής bad bank τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Vitor Constancio, ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να το σκεφτούν σοβαρά.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, από τις Βρυξέλλες, ο Constancio κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να σκεφτούν τη δημιουργία μιας bad bank για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τοξικών δανείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι bad banks με κρατική στήριξη είναι μια γρήγορη λύση για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και μπορεί να ανακόψει τις απώλειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επτά χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Η ιστορία έχει αποδείξει πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται στοιχεία ενεργητικού μπορούν γρήγορα να καθαρίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και να τα διευθετήσουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Constancio.
Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε πως αν και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank θα είναι ευπρόσδεκτη, εντούτοις υπάρχει μια επιπλοκή, βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης για την κρατική βοήθεια στις τράπεζες.
Ο Constancio πρότεινε ως τρόπο υπέρβασης των εμποδίων «τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προτύπου αποδεκτών μέτρων συμμόρφωσης, τα οποία θα χρησιμοποιούνται σε εθνικό επίπεδο».
«Αυτό το ευρωπαϊκό πρότυπο θα ξεκαθαρίσει τι είναι εφικτό μέσα σε μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά στις υπάρχουσες ρυθμίσεις και θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια σειρά από αναγκαία μέτρα σε ένα καλά καθορισμένο χρονικό πλαίσιο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα οφέλη από την επίλυση του προβλήματος των NPLs είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά σε πολλά μέτωπα για να υπάρξει αυτή η επίλυση.
«Μια μερική λύση ή περαιτέρω αναμονή δεν είναι επιλογές», κατέστησε σαφές ο Constancio.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης