Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Trump ισχυρίζεται ότι θα βάλει τέλος στην ρωσο - ουκρανική διένεξη σε συνεργασία με τις δύο χώρες

Reuters: Ο Trump ισχυρίζεται ότι θα βάλει τέλος στην ρωσο - ουκρανική διένεξη σε συνεργασία με τις δύο χώρες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, P. Poroshenko
Ο Trump υποστήριξε ότι θα δουλέψει μαζί με το Κίεβο και τη Μόσχα για να επιλύσει τη διένεξη στην ανατολική Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Petro Poroshenko το Σάββατο 4/2.
Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από την ορκωμοσία του Trump, o οποίος θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουκρανίας με το Κρεμλίνο.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών τις τελευταίες μέρες.
"Θα δουλέψουμε μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στα σύνορα" δήλωσε ο Trump μετά τη συνομιλία του με τον Poroshenko.
O θαυμασμός που έχει στον Putin είναι άγνωστο αν θα επηρεάσει την απόφασή του σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Από το γραφείο του Poroshenko ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση με τον Trump περιστράφηκε στο πώς θα επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή Donbass, αλλά και στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, ο ουκρανικός στρατός και η Ρωσία που στηρίζει τους αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν για το νέο κύμα εχθροπραξιών, που έχει προκαλέσει 40 θανάτους και από τις δύο πλευρές.
Η κλιμάκωση της σύρραξης κοντά στην πόλη Avdiyivka έχει αφήσει επίσης χιλιάδες ανθρώπους κοντά στη γραμμή του μετώπου χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, κι ενώ επικρατούν πολικές συνθήκες.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αλλά και για μία πιθανή ανθρωπιστική κρίση.
Οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία επιβλήθηκαν, επειδή το Κίεβο και το ΝΑΤΟ την κατηγορούν ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία προκάλεσε την τελευταία κλιμάκωση με τις ευλογίες της Δύσης, ενώ το Κίεβο κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι επιλέγει τη βία για να τεστάρει αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εμπλακεί στην κρίση.
Ο Trump έχει πει ότι η σχέση του με τον Putin δεν θα επηρεάσει την εξωτερική του πολιτική.
"Σέβομαι πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάω με τα νερά τους, είναι ο ηγέτης μίας χώρας και είναι προτιμότερο να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία και όχι το αντίθετο" είχε δηλώσει ο Trump σε μία συνέντευξη στο Fox News.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης