Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η ΕΕ οφείλει να χορηγεί βίζα σε πολίτες που κινδυνεύουν με απάνθρωπη μεταχείριση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η ΕΕ οφείλει να χορηγεί βίζα σε πολίτες που κινδυνεύουν με απάνθρωπη μεταχείριση
Η απόφαση δικαιώνει έμμεσα και την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πρόσφατα είπε ένα βροντερό «Όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών 
Τα κράτη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να χορηγούν θεώρηση (βίζα) για ανθρωπιστικούς λόγους όταν συντρέχουν σοβαροί και αποδεδειγμένοι λόγοι να θεωρηθεί ότι τυχόν άρνηση θα εκθέσει τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η υπόθεση αφορούσε ένα ζεύγος Σύρων από το Χαλέπι, οι οποίοι με τα τρία ανήλικα παιδιά τους υπέβαλαν αιτήσεις θεωρήσεων στην πρεσβεία του Βελγίου, στη Βηρυτό.
Όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με τις υποβληθείσες αιτήσεις ζητήθηκε η χορήγηση θεωρήσεων περιορισμένης εδαφικής ισχύος, βάσει του κώδικα θεωρήσεων της Ε.Ε., προκειμένου να καταστεί στην εν λόγω οικογένεια δυνατό να εγκαταλείψει το πολιορκημένο Χαλέπι με σκοπό υποβολής αίτησης ασύλου στο Βέλγιο.
Ένας από τους αιτούντες δήλωσε μάλιστα ότι είχε απαχθεί από ένοπλη ομάδα, είχε υποστεί ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, προτού ελευθερωθεί τελικώς με καταβολή λύτρων.
Παρολ' αυτά, η βελγική Υπηρεσία Αλλοδαπών (Office des étrangers) απέρριψε τις αιτήσεις, τονίζοντας ότι η οικογένεια των Σύρων, ζητώντας θεώρηση περιορισμένης εδαφικής ισχύος προκειμένου να υποβάλει αίτηση ασύλου στο Βέλγιο, είχε προδήλως την πρόθεση να παραμείνει στο Βέλγιο για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Επιπλέον, η Υπηρεσία προέβη στην εκτίμηση ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν είναι υποχρεωμένα να δέχονται στο έδαφός τους όλα τα πρόσωπα που βιώνουν κάποια καταστροφή.
Κατόπιν αυτού, η οικογένεια Σύρων προσέφυγε ενώπιον του Conseil du contentieux des étrangers (Συμβούλιο επίλυσης ένδικων διαφορών αλλοδαπών του Βελγίου), ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων περί μη χορήγησης θεώρησης.
Το δικαστήριο αυτό αποφάσισε, με επείγουσα διαδικασία, να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικά ερωτήματα ως προς την ερμηνεία του κώδικα θεωρήσεων, καθώς και των άρθρων 4 (απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης) και 18 (δικαίωμα ασύλου) του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις προτάσεις που ανέπτυξε απαντώντας σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας καταλήγει κατ' αρχάς στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς της επίμαχης οικογένειας Σύρων διέπεται από τον κώδικα θεωρήσεων και, συνεπώς, από το δίκαιο της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γενικός εισαγγελέας απαντά στη συνέχεια καταφατικά στο ερώτημα κατά πόσον τα κράτη μέλη υποχρεούνται να χορηγούν θεώρηση για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται αποδεδειγμένος κίνδυνος παράβασης, μεταξύ άλλων, του άρθρου 4 του Χάρτη, και τούτο ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή της έλλειψης δεσμών μεταξύ του ενδιαφερομένου και του κράτους μέλους από το οποίο ζητείται η χορήγηση θεώρησης.
Η απόφαση δικαιώνει έμμεσα και την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πρόσφατα είπε ένα βροντερό «Όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφθάσει στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης