Τελευταία Νέα
Οικονομία

EuroAfrica Interconnector: Ξεκινά η ενεργειακή σύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας

EuroAfrica Interconnector: Ξεκινά η ενεργειακή σύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας
Υπογραφή μνημονίου στο Κάϊρο για την κατασκευή υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου
Προχωρά κανονικά ο προγραμματισμός κατασκευής του EuroAfrica Interconnector, του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη Δευτέρα 6/2/2017 υπογράφηκε στο Κάιρο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών για το έργο.
Το μνημόνιο σύμφωνα με το ΚΥΠΕ υπογράφηκε στο Κάιρο, με τους εμπλεκόμενους να τονίζουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.
Όπως αναφέρεται, απώτερος σκοπός του EuroAfrica Interconnector - που τυγχάνει θετικής αξιολόγησης, αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είναι να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ουσιαστικά η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης, EuroAfrica Interconnector".
Ακόμη αναφέρεται πως "το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο EuroAfrica Interconnector θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη-Αττική) και θα εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα θα προσφέρει στις τρεις συμμετέχουσες χώρες ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία με πολλά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη".
Κατά την υπογραφή του μνημονίου, ο Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών της Αιγύπτου Mohamed Shaker υπογράμμισε τη σημασία του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, ως μέρους του στρατηγικού σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας της Αιγύπτου.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Αίγυπτου Abdel Fattah El-Sisi αναφέρθηκε στην προσωπική του δέσμευση, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, για τη θετική έκβαση και επιτυχία του εγχειρήματος για να καταστεί η Αίγυπτος ενεργειακός κόμβος και ζήτησε συνεχή ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο Eng. Gaber Desouky Πρόεδρος της αιγυπτιακής Electricity Holding Co., κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου, την χαρακτήρισε ως μια ιστορική στιγμή, η οποία φέρνει την Αίγυπτο ακόμα πιο κοντά στη σύνδεσή της με το πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Πρόεδρος του EuroAfrica Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή θα αποφέρει πολλά οφέλη για τις τρεις εμπλεκόμενες χώρες.
"Η Ελλάδα θα αυξήσει την ενεργειακή της απόδοση, και θα γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αρένα, η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη", ανέφερε.
Σε χαιρετισμούς τους ο Πρέσβης της Κύπρου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο μετέφεραν την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων τους για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης