Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS - BlackRock «απαντούν» στο ερώτημα: Οι επενδυτές πρέπει να εμπιστεύονται την Ευρώπη ή όχι;

UBS - BlackRock «απαντούν» στο ερώτημα: Οι επενδυτές πρέπει να εμπιστεύονται την Ευρώπη ή όχι;
Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει νευρικούς τους επενδυτές
Διχασμένοι είναι οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς αν και οικονομίες της Ηπείρου παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας και ανάπτυξης, υπάρχει έντονη πολιτική αβεβαιότητα.
Και πλέον το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με το CNBC είναι: οι επενδυτές πρέπει να τοποθετούν τα χρήματα τους στην ήπειρο ή όχι;
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις-κλειδιά αναμένονται το 2017 στην Ευρώπη: στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία.
Οποιοδήποτε αποτέλεσμα-σοκ θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στην ΕΕ και να αναταράξει το status quo, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS, οι άνθρωποι συνεχίζουν να επενδύουν στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 136 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν την τελευταία εβδομάδα και 1,1 δισ. ευρώ έχει επενδυθεί από τις αρχές του 2017.

Μικτές τάσεις το 2016 στην Ευρώπη

Πάντως, κατά το 2016 επικράτησε μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο European Stoxx 600 έκλεισε τη χρονιά με απώλειες 1,2%, αλλά φαίνεται ότι το 2017 έχει αλλάξει τάση.
Από τις αρχές του 2017, ο Stoxx 600 έχει ενισχυθεί κατά 2,15%, ενώ κάποιοι δείκτες, όπως ο FTSE 100 του Λονδίνου έχει δει νέα υψηλά όλων των εποχών.
Ο Charles Newsome της Investec δήλωσε στο CNBC ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν θα επενδύουν στην Ευρώπη προς το παρόν.
Στον αντίποδα, ο Jaisal Pastakia της Heartwood Investment Management επέμεινε στη σύσταση overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές.
«Επενδύοντας στις ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι απαραίτητα μια νευρική αντίδραση, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο ώστε αυτή η αγορά να έχει υψηλές επιδόσεις το 2017» τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Richard Turnill της BlackRock, επανέλαβε -στις 6 Φεβρουαρίου 2017- την άποψη του Pastakia αναβαθμίζοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε overweight από neutral.
Σύμφωνα με την BlackRock, η Ευρώπη αναμένεται να επωφεληθεί από την αναθέρμανση της οικονομίας υπό τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο Turnill, ορισμένοι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί με τις προοπτικές της Ευρώπης και πολύ νευρικοί όταν πρόκειται για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017.
«Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να επωφεληθούν σε ένα τέτοιο σενάριο αναθέρμανσης της οικονομίας, απόντων οποιωνδήποτε άλλων σοκ.
Τα ευρωπαϊκά κέρδη ιστορικά είναι πιο ευαίσθητα στις ανοδικές στροφές της οικονομίας σε σχέση με τα αμερικανικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης