Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ελλάδα είναι τόσο άρρωστη όσο ποτέ και η αγωνία αυξάνεται - Θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο το 2018

FT: Η Ελλάδα είναι τόσο άρρωστη όσο ποτέ και η αγωνία αυξάνεται - Θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο το 2018
Οι Financial Times παρομοιάζουν την Ελλάδα με ασθενή με τους Θεσμούς με θεράποντες ιατρούς
Το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές της και το ΔΝΤ σχολιάζουν οι Financial Times υποστηρίζοντας ότι κάποια στιγμή οι πιστωτές της χώρας θα συμβιβαστούν και τελικά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί τους όρους τους.
«Τον Μάιο του 2017 η Ελλάδα κλείνει οκτώ χρόνια ως ασθενής που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για τις οικονομικά τραυματισμένες χώρες.
Έχοντας ενταχθεί στη νομισματική ένωση της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2001, και έχοντας λάβει το πρώτο από τρία πακέτα διασώσεις συνολικής αξίας 260 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2010, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα τέταρτο πακέτο διάσωσης το 2018» επισημαίνουν οι Financial Times.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι ένα βήμα «πριν να λάβει την ανεπιθύμητη διάκριση στα τέλη του 2019, ως τη χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην ευρωζώνη ούσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας παρά εκτός».
Οι Financial Times αναφέρονται και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιέγραψε την Ελλάδα ως τη χώρα «που κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».
Ο ίδιος μίλησε σαν η Ελλάδα να έχει υποστεί κάποια δεινά όχι για να επανακτήσει την υγεία της αλλά προκειμένου οι θεράποντες ιατροί να επανακτήσουν τη φήμη τους.
Αυτοί οι γιατροί είναι η ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που διαφωνούν για το ποια θα είναι η επόμενη θεραπεία που ακολουθήσει η Ελλάδα.
«Οι δανειστές πιθανότατα θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό μεταξύ τους και ο ασθενής δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τους όρους τους.
Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, ο συνδυασμός των εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες και το πρόγραμμα αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας προς τους δανειστές της θα βάλει τη χώρα σε πρόγραμμα μηχανικής υποστήριξης έως τον Ιούλιο του 2017» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Δυο χρόνια μετά το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015, το Grexit -ή αλλιώς η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη- θα μπορούσε να επιστρέψει ως σοβαρό ενδεχόμενο.
«Αυτή θα είναι η πιο ακραία χειρουργική επέμβαση από όλες αλλά δεν θα είναι αφάνταστη» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Τα τρία καυτά ερωτήματα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αξιολογώντας τα δυστυχισμένα χρόνια της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η παρομοίωση της Ελλάδας με ασθενή και των Θεσμών με θεράποντες ιατρούς είναι η κατάλληλη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν, είτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είτε το ΔΝΤ ή ελληνικές κυβερνήσεις και οι Έλληνες πιστεύουν ότι τα επτά χρόνια ακριβής θεραπείας έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ωστόσο, το ερώτημα αυτό έχει τρία μέλη.
Το πρώτο αφορά στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, το δεύτερο σχετίζεται με τους κρατικούς προϋπολογισμούς (δηλ. ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος) και το τρίτο και το πιο σημαντικό εάν τα προγράμματα διάσωσης έχουν βοηθήσει για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.
«Η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και των συστημάτων υγείας, της παιδείας και της Δικαιοσύνης είναι χειρότερη από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν», λέει ο Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Η παράλυση της Ελλάδας αναμένεται να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα οι πιστωτές της ευρωζώνης αρνούνται να χορηγήσουν σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνται να την αφήσουν εκτός της ΕΕ.
Η έλλειψη μια αποφασιστικής ώθησης σε μια από τις δυο κατευθύνσεις, δίνει αρκετά περιθώρια στην Ελλάδα να κάνει τις λιγότερες μεταρρυθμίσεις» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης