Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας ήταν κάτι που σίγουρα η Ελλάδα δε χρειαζόταν

FT: Η απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας ήταν κάτι που σίγουρα η Ελλάδα δε χρειαζόταν
Αυτή η συρρίκνωση αντιστρέφει τα εύθραυστα σημάδια μιας βιώσιμης ανάπτυξης και επιφέρει ένα νέο πλήγμα στις ελπίδες των διεθνών πιστωτών της χώρας
Στην απροσδόκητη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το δ' τρίμηνο του 2016 αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα Financial Times, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη που η Ελλάδα σίγουρα δε χρειαζόταν.
Όπως τονίζει, αυτή η συρρίκνωση αντιστρέφει τα εύθραυστα σημάδια μιας βιώσιμης ανάπτυξης και επιφέρει ένα νέο πλήγμα στις ελπίδες των διεθνών πιστωτών της χώρας.
Ειδικότερα, το δ' τριμηνο του 2016, η ελληνική οικονομί συρρικνώθηκε κατά 0,4%, υποδηλώνοντας πως οι τραβηγμένες χρονικά διαπραγματεύσεις δε βοηθούν να τονωθεί η πραγματική οικονομία και διαψεύδουν τις ελπίδες ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας επικροτούσαν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το 2016, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει τα δημοσιονομικά, μέσω αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών.
Οι Βρυξέλλες [Κομισιόν] αναμένουν πως η οικονομία θα ενισχυθεί κατά 2,7% το 2017, από ανάπτυξη 0,3% το 2016, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης.



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την άλλη έχει μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως έπειτα από έξι χρόνια διαρκούς λιτότητας η οικονομία της χώρας έχει υποστεί μια συρρίκνωση χειρότερη από τη μεγάλη αμερικανική ύφεση.
Το ΔΝΤ απαιτεί από την Αθήνα τη νομοθέτηση επιπλέον μετρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων μία αύξηση της φορολογίας και μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προγράμματος, ως όρο για την παραμονή του στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδα αντιστέκεται σε αυτές τις απαιτήσεις, τονίζουν οι FT.
Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη αναμένεται να ενθαρρύνουν αυτούς στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως η οικονομία δε μπορεί να αντέξει έναν νέο γύρο λιτότητας.
Στην τελευταία έκθεσή του, το ΔΝΤ αναθεώρησε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας σε 1% από 1,5% προηγουμένως.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε χθες (13/2) πως η εύθραυστη ανάκαμψη και το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένα στο ενδεχόμενο νέων εμποδίων στις διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας μετά το 2018, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης