Διεθνή

Wieser (EWG): Δεν υπάρχει θέμα Grexit – Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Wieser (EWG):  Δεν υπάρχει θέμα Grexit – Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Θετικές οι προοπτικές για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ο Thomas Wieser
Την θέση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit διατύπωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser.
Σε δηλώσεις του στο EurActiv Γερμανίας ο Wieser αφού τόνισε ότι οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές, αναφερόμενος στον χρόνο επίτευξης συμφωνίας είπε πως «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία».
«Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο επικεφαλής του EWG.
Ερωτηθείς αν έχει επανεμφανιστεί ο κίνδυνος του Grexit με αφορμή και τις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο Wieser είπε ότι θα έδινε λίγη προσοχή στις δηλώσεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ.
«Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό.
Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2%και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018.
Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις» είπε ο Wieser, επισημαίνοντας πως οι προοπτικές των τεσσάρων εμπλεκομένων φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ, πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες.
Στην επισήμανση ότι το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερο την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ότι η ευρωζώνη δεν είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί, ο επικεφαλής του EWG υποστήριξε ότι «υπήρξε μια συμφωνία τον Μάιο του 2016, η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
«Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ.
το τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα» τόνισε ο Wieser, ο οποίος αφού απέκλεισε περισσότερη ελάφρυνση χρέους ή «κούρεμα» του, υποστήριξε ότι «θα είναι περισσότερο μια περίπτωση συζήτησης για τις λεπτομέρειες του τι έχει ήδη συμφωνηθεί».
«Η κύρια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ είναι στις εκτιμήσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πακέτα» είπε ο Wieser, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν το Grexit αποτελεί επιλογή, απάντησε ότι «στους κύκλους μας, κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα, κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο, δεν είναι ζήτημα».
Ερωτηθείς για το πότε λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και για το εάν οι εκλογές στην Ολλανδία συνιστούν πρόβλημα, ο Wieser παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες είναι δύσκολες, σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας όμως ότι το ολλανδικό Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ακόμη και μετά τις εκλογές, αν το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει προσηλωμένο στις παραμέτρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
«Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία.
Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται» είπε ο Wieser, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα» είπε ο Wieser.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης