Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EIU: Η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα φύγει από το ευρώ - Στο 60% οι πιθανότητες - Απίθανη η συμμετοχή του ΔΝΤ

tags :
EIU: Η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα φύγει από το ευρώ - Στο 60% οι πιθανότητες - Απίθανη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα αυξηθεί το ρίσκο πρόωρων εκλογών
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα φύγει από το ευρώ, εμμένουν οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με το EIU οι πιθανότητες ανέρχονται στο 60% σε ορίζοντα πενταετίας.
Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ, αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες εκταμιεύσεις των δόσεων, σημειώνεται στην έκθεση του EIU.
Εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου το EIU τονίζει ότι πέραν των πολιτικών δυσκολιών που αποτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η β΄αξιολόγηση, η θεμελιώδης διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους μεταξύ των θεσμών, αποτελούν τη βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, αρχής γενομένης τον Μάρτιο με την αναμέτρηση στην Ολλανδία, δεν αποκλείεται οι δανειστές να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο ελληνικό δράμα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ωστόσο, εάν οι δανειστές επιμείνουν στη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα αυξηθεί το ρίσκο πρόωρων εκλογών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με την ίδια μοίρα που έπληξε το ΠΑΣΟΚ, λόγω της εφαρμογής των μνημονίων, γι αυτό δεν αποκλείται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την εξουσία, προκειμένου να μην καταστραφεί το κόμμα.

Απίθανη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το Economist Intelligence Unit τη θεωρεί μάλλον απίθανη.
Παρά τις προσπάθειες των ηγετών της Ευρωζώνης να πείσουν το Ταμείο να συμμετάσχει επίσημα στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.
Αυτή η άρνηση αποτελεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για τη Γερμανία, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου να εγκριθούν από το κοινοβούλιο περαιτέρω εκταμιεύσεις δόσεων προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείεται να θεωρεί μη απαραίτητη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ (ή απλώς δεν τον απασχολεί το ζήτημα).
Οι απόψεις Trump για το ελληνικό ζήτημα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτές του Barack Obama, ο οποίος είχε ασκήσει σημαντική επιρροή στους Ευρωπαίους για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Πολιτικά εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος

Το ΕIU εκτιμά ότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω των πολιτικών περιορισμών και από τις δύο πλευρές.
Το πιο σημαντικό στοιχείο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη,  δεν είναι απαραίτητα η βιωσιμότητα του χρέους.
Το πραγματικά σημαντικό  είναι το εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεδομένης της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει οι δανειστές τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά και το κατά πόσο το τρίτο οικονομικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι σε θέση να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική αλλά και να οδηγήσει σε  επαρκή ανάπτυξη.
Ακόμα και με βάση το καλύτερο σενάριο, το οποίο προβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος- θα ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πετύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη όσο θα είναι εντός ευρωζώνης.
Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η οποία είναι δύσκολο να "διορθωθεί" χωρίς υποτίμηση νομίσματος, θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
Οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης είναι απίθανο να ενισχύσουν την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, η περικοπή δαπανών και η αύξηση των φόρων παρατείνουν την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Χωρίς μείωση χρέους, που η Γερμανία δεν θα την επέτρεπε, το βάρος του χρέους θα πιέζει την οικονομική δραστηριότητα για δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης