Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πορτογαλία ξεχρέωσε τα μισά δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ στο μνημόνιο του 2011

Η Πορτογαλία ξεχρέωσε τα μισά δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ στο μνημόνιο του 2011
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι το 2016 κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε 2,1% ή και λιγότερο, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ στη δημοκρατική ιστορία της χώρας
Το ήμισυ των δανείων που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 ξεπλήρωσε σήμερα Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 η Πορτογαλία, μετά από νέα πρόωρη εξόφληση δόσης 1,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών «η πρόωρη εξόφληση της δόσης [προς το ΔΝΤ] πραγματοποιήθηκε έξι μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό, αντικατοπτρίζοντας την υγιή οικονομική και χρηματο-οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας».
Την προηγούμενη εβδομάδα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2016 κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε 2,1% ή και λιγότερο, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ στη δημοκρατική ιστορία της χώρας, ενώ είναι και η πρώτη φορά που το πρωτογενές έλλειμμα είναι μικρότερο του (μέγιστου) ορίου 3% που θέτει η Ε.Ε..
Το ΔΝΤ είχε εισφέρει περίπου το ένα τρίτο στο πρόγραμμα διάσωσης 78 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας και το δικό του τμήμα χρέους φέρει το υψηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση τόσο με το κόστος των ευρωπαϊκών δανείων προς την ιβηρική χώρα, όσο και με το κόστος δανεισμού της από τις αγορές.
Έτσι, από το 2015 ξεκίνησε να εκδίδει ομόλογα προς αποπληρωμή κατά προτεραιότητα του ΔΝΤ, μειώνοντας το συνολικό κόστος της οικονομικής διάσωσής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης