Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Paulson στοχοποίησε την Πειραιώς; - Η απάντηση… μέσω Alpha και ο νέος CEO που δεν θα είναι ο Θωμόπουλος

Γιατί ο Paulson στοχοποίησε την Πειραιώς; - Η απάντηση… μέσω Alpha και ο νέος CEO που δεν θα είναι ο Θωμόπουλος
Ο Χαντζηνικολάου είναι αρκετά ευφυής ώστε να κρατήσει τις ισορροπίες και είναι αρκετά ευφυής ώστε να θέλει να είναι πρόεδρος όλων των μετόχων.
Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε στην τράπεζα Πειραιώς.
Όλη η διοικητική ομάδα με προεξάρχοντα τον κορυφαίο τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα συνεπικουρούμενος από τον Σταύρο Λεκκάκο παλαίμαχο τραπεζίτη και συνεργάτη του Σάλλα, τον Απόστολο Ταμβακάκη εκ των κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας και την Χ. Απαλλαγάκη με σημαίνουσες θέσεις στον όμιλο… αποχώρησαν.
Ο επίλογος γράφτηκε στο διοικητικό συμβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 της τράπεζας Πειραιώς…
Οι δημιουργοί του ομίλου Πειραιώς αποχώρησαν από την τράπεζα η οποία πλέον γυρνάει σελίδα.
Ένας ιστορικός κύκλος επιτυχιών, μια τράπεζα που ξεκίνησε με 1% μερίδιο αγοράς και παραδίδει 30% μερίδιο αγοράς.
Μια τράπεζα Πειραιώς στο περιθώριο του banking έφθασε να είναι πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα…. ξεπερνώντας και την Εθνική την παραδοσιακά μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας….
Η πορεία της Πειραιώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ήταν δυναμικής ανάπτυξης….ωστόσο η κρίση που ξέσπασε από το 2010 και μετά ήταν για τον όμιλο η μεγάλη ευκαιρία αλλά και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου.
Η Πειραιώς και ο Σάλλας έγκαιρα διέγνωσαν την ανάγκη της υπερσυγκέντρωσης αλλά μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια κρίσης…οι δημιουργοί του οράματος αυτού βρίσκονται εκτός Πειραιώς.
Η απάντηση για το τι συνέβη και ένα fund του Paulson που δεν ήταν ξένο στην ελληνική τραπεζική αγορά, στοχοποίησε την Πειραιώς…  βρίσκεται στην Alpha bank….
Καλά διαβάσατε στην Alpha bank.
Τι σχέση η Alpha bank με την Πειραιώς;
Πέραν του ότι και οι δύο είναι τράπεζες έχουν και ένα άλλο κοινό έχουν βασικό ιδιώτη μέτοχο τον Paulson με 9,2% στην Πειραιώς και 7,32% στην Alpha bank;
Όταν ο Paulson επισκέφτηκε την διοίκηση της Alpha bank για να επενδύσει στην αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση Μαντζούνη ανέλυσε τους στόχους, τα ρίσκα, παρουσίασε δυνητικές αποδόσεις και έκλεισε το deal αποδεχόμενος ο Paulson ότι την διοίκηση στην Alpha bank την ασκεί το ελληνικό management.
Γιατί ο Paulson δεν δημιούργησε το παραμικρό ζήτημα στην Alpha bank;
Στην Alpha bank δεν υπήρχε εκφυλισμένη κόντρα διοίκησης, το management εμφανίστηκε ενωμένο, συντεταγμένο και απόλυτα μεθοδικό.
Ο Paulson επένδυσε στην Alpha bank χωρίς να ενοχλεί την Alpha bank.
Στην Πειραιώς συνέβη κάτι άλλο.
Η πέτρα του σκανδάλου αποδείχθηκε ότι ήταν ο Άνθιμος Θωμόπουλος αλλά και η απόλυτη εμπιστοσύνη που αρχικώς του είχε δείξει ο Μιχάλης Σάλλας.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2015 και τα συνεπακόλουθα της – έχουν αναλυθεί διεξοδικότατα από το bankingnews – οδήγησαν στην ρήξη…
Η πλευρά Σάλλα ίσως να υποεκτίμησε τον ρόλο του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού και ο Θωμόπουλος ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Paulson ξεκίνησαν ένα πόλεμο φθοράς στον Σάλλα.
Ακόμη και τα αγέννητα Αρμαντίλλο γνωρίζουν ότι ο βασικός πληροφοριοδότης στον SSM ήταν ο Paulson και ο Θωμόπουλος.
Πίστεψαν τότε ότι εάν εξολόθρευαν το σύστημα Σάλλα στην Πειραιώς όπως οι ίδιοι χαρακτήριζαν θα ήλεγχαν την τράπεζα.
Το παράδοξο είναι ότι ο Άνθιμος Θωμόπουλος εγκλωβίστηκε καθώς ο SSM τον συμπεριέλαβε στην ομάδα των στελεχών που τελούν υπό έλεγχο για την αύξηση κεφαλαίου του 2015.
Το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να δείξει ότι ο κακός ήταν ο Θωμόπουλος όχι προφανώς και δεν ήταν ο μόνος που έκανε λάθη αλλά είναι αληθές ότι η πικρία ήταν κακός σύμμαχος και οδηγός.
Για λόγους αρχής θα αποφύγουμε να γράψουμε πολλά που δεν έχουν έρθει στο φως…ακόμη για τον ρόλο ορισμένων προσώπων, για τα παρασκήνια που υπήρξαν και για την γενικότερη εικόνα… που σκόπιμα διέρρεαν προς τα έξω….
Παρουσίαζαν την παλαιά διοίκηση της Πειραιώς ούτε λίγο ούτε πολύ επικίνδυνη για τα συμφέροντα της τράπεζας…
Η διοίκηση που έδωσε τιτάνιο αγώνα για να διασωθεί η Πειραιώς, να ανακεφαλαιοποιηθεί, η διοίκηση που δημιούργησε την Πειραιώς ήταν επικίνδυνη;
Προφανώς κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το σκεπτικό.
Ο Rolf Klug του SSM αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων χωρίς καμία αμφιβολία, η ζημία όμως είχε γίνει.
Για τον Θωμόπουλο η Πειραιώς εκτυλίχθηκε σε προσωπική δοκιμασία καθώς οι Ramón Quintana και Rolf Klug του SSM τον έβαλαν στο σκοπευτικό…
Πλέον έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στην αύξηση κεφαλαίου και δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό για όλη την παλαιά διοίκηση συμπεριλαμβανομένου και του Θωμόπουλου.
Ο Θωμόπουλος επιχείρησε ουκ ολίγες φορές να αποκτήσει πάλι επικοινωνία με τον Μιχάλη Σάλλα όμως όπως έγκαιρα μου είχε τονίσει ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος τον Φεβρουάριο του 2016 «ο Σάλλας είναι πολύ έξυπνος για να φύγει νωρίς ο Θωμόπουλος θα δώσει μάχη μέχρι τέλος για να επιστρέψει στην Πειραιώς αλλά δεν θα επιστρέψει….».
Ο Θωμόπουλος επιχείρησε να έρθει στην Πειραιώς δημιουργώντας μάλιστα ζήτημα εκ νέου με τον SSM που κατέληξε στο περιβόητο email Ramón Quintana και Rolf Klug.
Ο νέος πρόεδρος της Πειραιώς ο Γιώργος Χαντζηνικολάου θεωρούμε ότι είναι πολύ ευφυής…
Όλοι ξέρουν ότι πριν αναλάβει στην Πειραιώς Πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Paulson στις ΗΠΑ και όλοι γνωρίζουν ότι είχε έρθει με συγκεκριμένη ατζέντα….
Στελέχη του SSM το έχουν επιβεβαιώσει.
Όμως είναι αρκετά ευφυής ώστε να κρατήσει τις ισορροπίες και είναι αρκετά ευφυής ώστε να θέλει να είναι πρόεδρος όλων των μετόχων.
Οι πρόσφατες επαφές με SSM και ΤΧΣ είχαν αυτόν τον σκοπό.
Ο Χαντζηνικολάου ολοκληρώνει τον κύκλο των δράσεων του με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο και με την ενέργεια αυτή η Πειραιώς επανέρχεται στην κανονικότητα και βγαίνει οριστικά εκτός σκοπευτικού του SSM.

Ποιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος ο πρώην CEO στην Πειραιώς.
Το σενάριο αυτό θεωρούμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε μια στο εκατομμύριο για δύο λόγους
1)Ο Θωμόπουλος δεν θα εγκριθεί από τον SSM για την Πειραιώς λόγω των πολλών επιστολών που είχαν σταλεί με επίκεντρο τον Θωμόπουλο.
Ο Θωμόπουλος όμως εγκρίθηκε από τον SSM για την Credicom είναι αλήθεια αλλά η επιστολή έχει μια υποσημείωση… επαναλαμβάνει στην Atlas Capital ότι ο Θωμόπουλος βρίσκεται υπό έλεγχο για την ΑΜΚ του 2015.
Ο Θωμόπουλος δεν κινδυνεύει από την αύξηση κεφαλαίου, ούτε από την Πειραιώς αλλά γνωρίζει ότι στην Πειραιώς δεν μπορεί να επιστρέψει…
Πληροφορούμαστε ότι το deal που έκλεισε στην Credicom είναι gold είναι big game καθώς εξασφάλισε ένα πολύ…πολύ…πολύ δυνατό συμβόλαιο.
Ο Θωμόπουλος θα είναι ο CEO στην Credicom και ελπίζουμε να έχει επιτυχία στο εγχείρημα του.
Όμως ποιος θα είναι ο CEO στην Πειραιώς;
Ως προς το πότε έως 27-28 Μαρτίου η Πειραιώς θα έχει νέο CEO.
Ποιος θα είναι υπάρχουν δύο επιλογές
Επιλογή πρώτη 70%
Επιλογή δεύτερη 30%.
Ο Γ. Χαντζηνικολάου φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κινηθεί θεσμικά και αδιάβλητα αλλά όλοι ξέρουμε εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς.
Και θα είναι καλή επιλογή.
Όμως ξεχάστε το σενάριο Θωμόπουλου για Πειραιώς καθώς κάποιοι θα το διακινούν σκόπιμα ή μη…. τις προσεχείς ημέρες....

Υποσημείωση

Ο Paulson έχει καταφέρει με 9,3% να ελέγχει την Πειραιώς, είναι ο νικητής του πολέμου αλλά από εδώ και πέρα πιστεύουμε ότι είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην παγιδευτεί σε αυτό τον ρόλο καθώς μια νίκη μπορεί να εξελιχθεί σε Πύρρειο...
Η Πειραιώς είναι η μεγάλη ελληνική τράπεζα που χρειάζεται ηρεμία να κλείσει τα μέτωπα της εσωστρέφειας και να ασχοληθεί με αυτό που γνωρίζει καλά το banking.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης