Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πλεόνασμα της Ελλάδας, ενώ η κόντρα μεταξύ των δανειστών συνεχίζει

FT: Πάνω από 1 δισ. ευρώ το πλεόνασμα της Ελλάδας, ενώ η κόντρα μεταξύ των δανειστών συνεχίζει
Προτάσσοντας τα στοιχεία για το πλεόνασμα, πάντως, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα είναι σε σωστή πορεία και απορρίπτει τις αμφιβολίες του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τελευταία αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, σχολιάζουν οι Financial Times, με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική τους έκδοση.
Το βασικό στοιχείο, στο οποίο και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η βρετανική εφημερίδα, είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να υπεραποδίδει ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ η κόντρα μεταξύ των δανειστών της χώρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Και αυτό διότι μπορεί οι δανειστές να συμφώνησαν σε επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εντούτοις η Ευρώπη επιμένει ως προς τη βιωσιμότητα των στόχων του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι το 3,5% είναι υπερφιλόδοξος στόχος.
Μάλιστα, το ΔΝΤ δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, και νέο κείμενο, στο οποίο επαναδιατύπωσε τις επιφυλάξεις του και τις προειδοποιήσεις του για τις «ηρωικές» αξιώσεις στο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
Οι Maurice Obstfeld και Poul Thomsen υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά πως οι κανόνες του ΔΝΤ απαγορεύουν στο Ταμείο να δανείζει σε χώρες με «μη βιώσιμο» χρέος.
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι τα δύο βασικά ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας και του ΔΝΤ.
Προτάσσοντας τα στοιχεία για το πλεόνασμα, πάντως, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα είναι σε σωστή πορεία και απορρίπτει τις αμφιβολίες του Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σημειώνεται πως, με βάση τα τελευταία στοιχεία, πλεόνασμα 839 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου 2017, έναντι πλεονάσματος 888 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για πλεόνασμα 530 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.019 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.003 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.164 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 172 εκατ. ευρώ ή 4,3% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 331 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.





www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης