Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Ώρα για τις αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι ο Trump δε μπορεί να τις σώσει…

Phoenix Capital: Ώρα για τις αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι ο Trump δε μπορεί να τις σώσει…
Ενώ οι πιθανότητες μιας πραγματικής συντριβής είναι μικρές, εντούτοις αυτό το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για εκδηλώσεις «μαύρων κύκνων» (black swan)
Οι αγορές πρόκειται να συνειδητοποιήσουν πως ο Donald Trump δε μπορεί να κάνει τίποτα για να τονώσει την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Phoenix Capital, εταιρεία επενδυτικών ερευνών, επισημαίνοντας πως ούτε ασκεί κριτική, ούτε υποστηρίζει τον Trump, αλλά ασκεί κριτική στο φούσκωμα των αμερικανικών μετοχών από τις 8 Νοεμβρίου - οπότε και εξελέγη ο Donald Trump.
Όπως σημειώνει η Phoenix Capital, ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις στις 20 Ιανουαρίου 2017 και γρήγορα διαπίστωσε πόσο αργά κινείται η κυβέρνηση.




Στη συνέχεια, η Phoenix Capital αναφέρεται στις εξής μεταρρυθμίσεις, που έχει δεσμευτεί να κάνει ο Trump:

1) Φορολογική Μεταρρύθμιση: O Trump θέλει να απλοποιήσει το φορολογικό κώδικα, να μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων καινα προσφέρει στις πολυεθνικές τη δυνατότητα να επαναπατρίσουν υπεράκτια μετρητά τους με εφάπαξ φόρο-χρέωση 10%.
Μακροπρόθεσμα, όλες αυτές οι κινήσεις είναι θετικές για την οικονομία των ΗΠΑ.
Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και θα επιτρέψει στις μεγάλες επιχειρήσεις να βάλουν περισσότερα χρήματα για να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές.
Ναι, ένας χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής ανοίγει την πόρτα για μεγαλύτερη εταιρικά κέρδη... αλλά:
- Όπως σημειώνει ο Tom Lee στο CNBC, κανείς δεν ενθουσιάζει στην προοπτική επένδυσης σε μία εταιρεία, απλώς επειδή η εν λόγω εταιρεία θα πληρώνει λιγότερους φόρους.
- Οποιαδήποτε οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση θα φανούν το νωρίτερο σε έξι μήνες και, ενδεχομένως, να απαιτηθεί ένας χρόνος προτούς αρχίσουν πραγματικά να επηρεάζονται τα εταιρικά αποτελέσματα.
- Το πιο σημαντικό, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ήδη πληρώνουν ελάχιστα ή καθόλου φόρους που οφείλονται σε διάφορα τεχνάσματα και κενά.
Η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία διαπίστωσε ότι το 2012 περισσότερο από το 43% των μεγάλων εταιρειών (αυτά με 10 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία ή και περισσότερο) δεν κατέβαλε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

2) Απορρύθμιση/Δαπάνες για υποδομές/κλπ:
Κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Ένα μέτρο τόνωσης μεγάλης κλίμακας είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που δε θα περάσει από το Κογκρέσο.
Ακόμα κι αν το έκανε, γνωρίζουμε ήδη πως τέτοιου είδους πολιτικές έχουν ελάχιστη επίδραση στο ΑΕΠ ιδιαίτερα στα τέλη του οικονομικού κύκλου.

3) Κατάργηση του Obamacare:
Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι παραπονιούνται για το Obamacare εδώ και χρόνια, εντούτοις δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα κάποιο σχέδιο για την κατάργηση αυτού - αν και ο Trump έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ο Paul Ryan υποστηρίζει πως το Κογκρέσο θα έχει ενεργήσει επί αυτού του θέματος μέχρι τον Αύγουστο, αλλά το όποιο σχέδιο θα πρέπει να πάρει και την έγκριση της γερουσίας προτού ο Trump μπορέσει να υπογράψει τον νόμο.

Έτσι και πάλι, το συντομότερο που οι πολιτικές Trump θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα είναι το τέλος του 2017.
Το βασικό, σύμφωνα με τη Phoenix Capital, είναι πως οι όποιες πολιτικές θα έχουν βραχυπρόθεσμα ελάχιστη επίδραση στις μετοχές και σίγουρα δε εγγυώνται αυτά τα επίπεδα που καταγράφονται στη Wall Street.
Με άλλα λόγια, οι μετοχές έχουν αποτιμήσει περισσότερα πράγματα από ό,τι θα έπρεπε.
Ο πραγματικός οικονομικός αντίκτυπος δε θα γίνει αισθητός τουλάχιστον έως τα μέσα του 2018, τονίζει η Phoenix Capital.
Και όμως, οι μετοχές αντιδρούν λες και πρόκειται να γίνουν όλα τα ανωτέρω εντός 2-3 εβδομάδων.
Σε αυτού του είδους τα περιβάλλοντα συμβαίνουν κραχ στις αγορές...
Και ενώ οι πιθανότητες μιας πραγματικής συντριβής είναι μικρές, εντούτοις αυτό το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για εκδηλώσεις «μαύρων κύκνων» (black swan).

www.bankingnews.gr 








Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης