Τελευταία Νέα
Οικονομία

Απόρρητη έκθεση - σοκ της ΕΚΤ: Πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Απόρρητη έκθεση - σοκ της ΕΚΤ: Πάνω από 1,5 τρισ. ευρώ θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Την έκθεση επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψόχας, στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ
Το συνολικό κόστος από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη («Grexit) θα μπορούσε να ξεπεράσει το εξωπραγματικό ποσό του 1,5 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την έκθεση επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψόχας, στην εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης» της ΕΡΤ.
Το ποσό αφορά παραμετρικές απώλειες για το ευρωπαϊκό σύστημα από την αδυναμία πληρωμής των δανείων της Ελλάδας.
Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, αν παραμείνει το χρέος στα τρέχοντα επίπεδα, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το 2030 ποσό 322 δισ. ευρώ, 160 δισ. εκ των οποίων είναι τόκοι.
Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που η χώρα μας που καταφέρει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, θα μείνει υπόλοιπο άλλα 300 δισ. ευρώ.
Η ίδια έκθεση της Ε.Κ.Τ. κάνει λόγο για συνολικό ευρωπαϊκό χρέος στα 21 τρισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα μεγάλο «όπλο» για να συνεχίσει να είναι μέλος του νομισματικού μπλοκ.
Το απαγορευτικό κόστος δεν αφήνει περιθώρια στην Ευρωζώνη να αναλάβει το μεγάλο ρίσκο του Grexit, καθώς πλέον το «ντόμινο» για τις υπόλοιπες χώρες του μπλοκ είναι σίγουρο.
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξομάλυνσης του προφίλ αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2017.
Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω εξομάλυνση, η οποία προβλεπόταν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων του EFSF αυξήθηκε από τα 28 στα 32,45 χρόνια, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Τα συνολικά κεφάλαια που καλείται να πληρώσει η χώρα μας φτάνουν τα 130,9 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα:





Πλέον, αρχίζει να διαφαίνεται φως, αμυδρό φως ως προς την ελληνική β' αξιολόγηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα συμβούν τα εξής άπαξ και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποδεχθεί τα μέτρα των δανειστών.
Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία Δ.Ν.Τ. με Γερμανία για το ελληνικό πρόγραμμα και πλέον ζητούμενο είναι πότε θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία.
Τα νέα δεδομένα φαίνονται πιο αισιόδοξα για την Ελλάδα, καθώς αρχίζει να εξυφαίνεται κάποιο ισχνό φως σε σχέση με το σκοτάδι και την απογοήτευση που υπήρχε πριν μικρό χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης