Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάστατη η γερμανική κυβέρνηση από την προφυλάκιση του Deniz Yucel - Ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία

Ανάστατη η γερμανική κυβέρνηση από την προφυλάκιση του Deniz Yucel - Ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία
Gabriel (Γερμανός ΥΠΕΞ): Οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους στη σύγχρονη εποχή
Τον Τούρκο πρέσβη κάλεσε επειγόντως για εξηγήσεις το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, που εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με την προφυλάκιση του - γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας - ανταποκριτή της εφημερίδος Die Welt στην Τουρκία, Deniz Yucel.
Για δεύτερη φορά το τελευταίο 24ωρο, ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, προέβη σε δηλώσεις για το φλέγον ζήτημα, τονίζοντας ότι «οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις αντιμετωπίζουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους στη σύγχρονη εποχή», για να διαβεβαιώσει πως ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επί ποδός σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Yucel το συντομότερο δυνατόν.
Ο Gabriel υπενθύμισε, ότι οι δημοσιογράφοι προστατεύονται από τα Συντάγματα τόσο της Γερμανίας, όσο και της Τουρκίας, για να επισημάνει με νόημα, ότι καμία χώρα που ισχυρίζεται πως κυβερνάται δημοκρατικά ή ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το δικαστικό της σύστημα για να καταδιώκει δημοσιογράφους.
Νωρίτερα σήμερα, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, είχε εκφράσει την οργή και τον αποτροπιασμό της για την προφυλάκιση στην Τουρκία του Yucel, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες «διασποράς προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνησης μίσους».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η προφυλάκισή του έχει προκαλέσει σύσσωμη την αντίδραση του πολιτικού φάσματος της Γερμανίας.
O Yucel συνελήφθη στην Τουρκία μαζί με άλλους δημοσιογράφους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της δημοσιοποίησης προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, η οποία δημιουργεί υπόνοιες για αμφιλεγόμενες δοσοληψίες.
Σύμφωνα με το τουρκικό Δ(δ)ίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισης του Yucel μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης