Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οργή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τα επικριτικά σχόλια του γενικού διευθυντή της Frontex

Οργή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τα επικριτικά σχόλια του γενικού διευθυντή της Frontex
«Μέχρι σήμερα, η Frontex δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουμε στους αβάσιμους ισχυρισμούς της αφού δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας για συνάντηση»
Την έντονη αντίδραση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» προκάλεσαν οι αναφορές του γενικού διευθυντή της Frontex για τη δράση των Μ.Κ.Ο. στη Μεσόγειο.
Ο κ. Fabrice Leggeri είχε πει μεταξύ άλλων πως οι Μ.Κ.Ο. «ενθαρρύνουν την παράνομη διακίνηση προσφύγων - μεταναστών», ενώ την ίδια στιγμή «δεν συνεργάζονται με την αστυνομία».
«Θεωρούμε εξαιρετικά ανησυχητικές και επιζήμιες τις κατηγορίες περί ενθάρρυνσης των διακινητών στη Μεσόγειο που ακούμε να εκτοξεύονται από τη Frontex μέσω των Μ.Μ.Ε. εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Μέχρι σήμερα, η Frontex δεν μας έχει δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουμε στους αβάσιμους ισχυρισμούς της αφού δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας για συνάντηση», δήλωσε σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2017 η Aurelie Ponthieu, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη μετανάστευση.
«Οι κατηγορίες της Frontex γίνονται ακόμη πιο σοκαριστικές, αν δούμε τι ακριβώς υπονοούν.
Μήπως ο κ. Leggeri της Frontex υπονοεί ότι θα πρέπει να μετακινηθούμε ακόμα πιο μακριά από τη θαλάσσια ζώνη όπου οι άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα από πνιγμό απλά και μόνο για να καταστήσουμε τη διακίνηση πιο δύσκολη; Μήπως υπονοεί ότι απλά πρέπει να τους αφήνουμε να πεθάνουν;
Εμείς δεν λειτουργούμε σύμφωνα με το καταστατικό της FRONTEX, δεν είμαστε Συνοριοφυλακή ούτε οργανισμός κατά των διακινητών.
Είμαστε γιατροί και νοσηλευτές που βρεθήκαμε στη θάλασσα αποκλειστικά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε η κα Leggeri, η οποία τόνισε πως οι επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα λιβυκά χωρικά ύδατα, «είναι προς το παρόν ο μοναδικός τρόπος που διαθέτουμε για να μετριάσουμε τον υψηλό κίνδυνο θανάτου στη Μεσόγειο, καθώς γνωρίζουμε ότι όσο λιγότερο χρόνο βρεθούν οι άνθρωποι σε υπερφορτωμένες βάρκες, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να πνιγούν».
«Θα ήταν καλύτερα αν η Frontex, αντί να συνεχίζει τις επιζήμιες και αβάσιμες επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων, "επαναξιολογούσε" τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα εξετάζοντας το δικό της ρόλο στη φρίκη που βλέπουμε καθημερινά στη Μεσόγειο.
Οι διακινητές θα προσαρμόζονται πάντοτε σε οποιαδήποτε κατάσταση, ενώ οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πνίγονται όσο δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να εγκαταλείψουν τη Λιβύη», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης