Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκαθίσταται η σχέση κυβέρνησης - τραπεζιτών, ο ρόλος Καραμούζη και οι κρίσιμες επαφές με ESM

Αποκαθίσταται η σχέση κυβέρνησης - τραπεζιτών, ο ρόλος Καραμούζη και οι κρίσιμες επαφές με  ESM
Οι πρωτοβουλίες Νίκου Καραμούζη του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να συναντηθούν οι τραπεζίτες με τον Αλέξη Τσίπρα και να εξεταστούν όλα τα θέματα του κλάδου είχαν αποτέλεσμα…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται, επαναφέροντας τις τράπεζες στο επίκεντρο.
Μέχρι τώρα η Αριστερή κυβέρνηση δεν είχε επαφές με τους τραπεζίτες, τους θεωρούσε ιδεολογικούς αντιπάλους, τους αντιμετώπιζε με καχυποψία ενώ η κλασσική ανούσια επιχειρηματολογία «είμαστε με τον λαό όχι με τους τραπεζίτες» απέτρεπε να αντιμετωπιστούν τα πράγματα λογικά….
Οι πρωτοβουλίες Νίκου Καραμούζη του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να συναντηθούν οι τραπεζίτες με τον Αλέξη Τσίπρα και να εξεταστούν όλα τα θέματα του κλάδου είχαν αποτέλεσμα…
Πρώτον η κυβέρνηση αρχίζει να αντιμετωπίζει τους τραπεζίτες με μεγαλύτερη προσοχή.
Συνειδητοποιούν ότι οι τραπεζίτες δεν είναι οι αστικοί αντίπαλοι αλλά τράπεζες και κυβέρνηση δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν από την συνεργασία.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε αυτό το μήνυμα στους τραπεζίτες «θέλουμε η κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις τράπεζες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση Γιώργου Χαντζηνικολάου του προέδρου της Πειραιώς ο οποίος τόνισε στον πρωθυπουργό ότι οι τράπεζες δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι και όχι όλοι έχουν κοινό στόχο να πετύχει η οικονομία.
Δεύτερον ο Τσίπρας κατανοεί ότι χωρίς υγιείς χωρίς προβλήματα τράπεζες δεν μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.
Η Εθνική ήδη έχει ξεκινήσει, διαθέτει επαρκή ρευστότητα και όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές ήδη αρχίζει να παρέχει δάνεια και να χρηματοδοτεί…
Για να μπορέσουν οι τράπεζες όμως να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια θα πρέπει να αλλάξουν πολλά με κυριότερο να λυθούν βασικά προβλήματα όπως τα NPLs και NPEs που αποτελούν μεγάλο εμπόδιο….
Οι τραπεζίτες τόνισαν ότι μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε εκροή καταθέσεων 2,65 δισεκ. με προοπτική 3 δισεκ. και αύξηση των προβληματικών δανείων.
Ο Τσίπρας – και λόγω κυρίως Δραγασάκη - ήταν ενήμερος και άφησε καλές εντυπώσεις στους τραπεζίτες.
Δεν είχαν απέναντι τους ένα αριστεριστή αλλά ένα πολιτικό που ήξερε τα προβλήματα του κλάδου και τα κατανοούσε.
Κόκκινα δάνεια, ρευστότητα – καταθέσεις, αναφορές ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον Τσίπρα.
Τρίτον το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις κορυφής των ελλήνων τραπεζιτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αρχηγό της ΝΔ και με τον επικεφαλής του ESM Regling.

Συμπέρασμα

Οι σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών αρχίζουν να αποκαθίστανται.
Ο Τσίπρας κατανοεί ότι εάν θέλει να πετύχει ανάπτυξη δεν μπορεί να απαξιώνει τους τραπεζίτες, κατανοεί ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί τους.
Οι τραπεζίτες από την άλλη κατανοούν ότι μόνο μια στενή συνεργασία με την κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα.
Όμως οι τράπεζες είναι ανεξάρτητες, ελέγχονται από την ΕΚΤ και τον SSM και ως εκ τούτου τα όρια συνεργασίας τραπεζών και κυβέρνησης είναι θεσμικά οριοθετημένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης