Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάπτυξη για 25ο συνεχόμενο έτος κατέγραψε το 2016 η οικονομία της Αυστραλίας - Οδεύει προς 26ο

Ανάπτυξη για 25ο συνεχόμενο έτος κατέγραψε το 2016 η οικονομία της Αυστραλίας - Οδεύει προς 26ο
Αν η Αυστραλία καταγράψει ανάπτυξη και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, τότε θα ισοφαρίσει το σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων τριμήνων ανάπτυξης που κατέγραψε η Ολλανδία μεταξύ των ετών 1982 και 2008
Οικονομική ανάπτυξη για 25ο συνεχόμενο έτος κατέγραψε το 2016 η Αυστραλία, έχοντας καταφέρει αξιοζήλευτα να αποφύγει την ύφεση για ένα τέταρτο του αιώνα, όταν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου υπόκεινται σε πλήρεις ολιγοετείς οικονομικούς κύκλους ανάπτυξης-ύφεσης.
Η οικονομία της Αυστραλίας είχε καταγράψει ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2016, όμως η απροσδόκητη ανάπτυξή της κατά 1,1% στο τελευταίο τρίμηνο του παρελθόντος έτους οδήγησε την ετήσια ανάπτυξή της για το 2016 σε 2,4%, βασιζόμενη κυρίως στις εξαγωγές, στην ιδιωτική κατανάλωση, στην εξορυκτική δραστηριότητα και στην αγροτική παραγωγή.
Για τους οικονομολόγους, ως ύφεση ορίζεται ως η καταγραφή δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής οικονομικής δραστηριότητας (συρρίκνωσης).
Παρά την ανάπτυξή της, η Αυστραλία έχει υποστεί πλήγμα από τη μείωση της κινεζικής ζήτησης για τις βασικές της εξαγωγές, που είναι το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας.
Όμως, η αύξηση κατά 2% των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 - μετά από 12 συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσής τους - επιτρέπει αισιοδοξία για το οικονομικό μέλλον της χώρας, που δείχνει να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.
Αν η Αυστραλία καταγράψει ανάπτυξη και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, τότε θα ισοφαρίσει το σύγχρονο παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων τριμήνων ανάπτυξης που κατέγραψε η Ολλανδία μεταξύ των ετών 1982 και 2008.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τραπέζης της Αυστραλίας (RBA), η χώρα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2017, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης των τιμών των βιομηχανικών εμπορευματικών αγαθών, στις οποίες η αυστραλιανή οικονομία ως βασικός παραγωγός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης